nieuws

Studenten ontwerpen innovatief recreatiecentrum

Geen categorie

Zes weken lang hebben de studenten Bouwkunde van de Haagse Hogeschool gewerkt aan het ontwerp van een duurzaam recreatiecentrum. Deze opdracht hebben zij verricht in het kader van de minor Ecologie. Bovendien zijn zij aan de slag gegaan met een autarkische woning in de toekomstige duurzaamste wijk Erasmusveld in Den Haag en kregen een aantal leegstaande gebouwen in de Binckhorst een nieuwe bestemming op een ecologische manier.

Studenten ontwerpen innovatief recreatiecentrum

Aan deze activiteiten is het nodige onderzoek, teken- en rekenwerk voorafgegaan. Ook zijn er door deskundigen afkomstig van de TU Eindhoven, de Erasmus Universiteit Rotterdam, gemeente Den Haag en adviesbureau BOOM gastlezingen verzorg op thema duurzaamheid. De studenten, die in teams aan de opdrachten hebben gewerkt, moesten rekening houden met de eis van een score van negen op een schaal van nul tot tien op de thema’s ‘energie’, ‘milieu’, ‘gezondheid’, ‘gebruikskwaliteit’ en ‘toekomstwaarde’ uit het programma ‘GPR Gebouw’ (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn). Grootste uitdaging was het thema milieu, waarin grotendeels het materiaalgebruik voor het gebouw wordt vastgelegd.

De resultaten bieden mogelijkheden voor bouwgerelateerde bedrijven. Daarbij zijn de ontwerpen praktisch uitvoerbaar en tonen de toegepaste innovaties vooruitgang, aldus de docenten Bram Kranenburg, Cees Verweij en Sita van der Meulen. De Stichting De Tureluur die verregaande plannen heeft om een nieuw recreatiecentrum te bouwen, liet zich in de ideefase inspireren door de ontwerpen van de studenten.

Reageer op dit artikel