nieuws

Van Egeraat ontwerpt afvalkathedraal Roskilde

Geen categorie

Erick van Egeraat gaat zijn ontwerp voor de afvalverwerkingscentrale in Roskilde realiseren. Onlangs tekende hij hiervoor het contract met Kara/Noveren, het grootste Deense afval- en energiebedrijf.

Van Egeraat ontwerpt afvalkathedraal Roskilde

 

 

 

 

 

Het ontwerp voor de centrale is het resultaat van een internationale competitie die Van Egeraat in 2008 op zijn naam schreef. De architect wil met het ontwerp inzicht geven in het onzichtbare proces van energieproductie. Ronde openingen bekleden de rauwe amber gekleurde, aluminium façade. ’s Nachts wordt de verbrandingsoven door achtergrondlicht en perforaties getransformeerd in een gloeiend baken als symbool voor de energieproductie in de oven.

 Roskilde door Erick van Egeraat

 Roskilde door Erick van EgeraatVan Egeraat: “Ik wil de centrale betrekken in een dialoog met haar historische en industriële omgeving. De basis van het gebouw weerspiegelt de hoekige fabrieksdaken uit de directe omgeving. Daarna laten we het gebouw cumuleren tot een 100 meter hoge spits. Deze spits staat voor de fascinatie en het duurzame karakter in het creëren van energie”.

De nieuwe afvalverwerker gebruikt de laatste technieken en heeft een capaciteit van 260 tot 350.000 ton per jaar. Hiermee kunnen 60.000 huishoudens worden voorzien van elektriciteit.

 Roskilde door Erick van Egeraat 

Door haar grote omvang zal de oven een opvallend verschijnsel zijn in het weidse en open landschap van Roskilde. Na de oplevering in 2013 produceert deze faciliteit zowel elektriciteit als warmte voor het Roskilde district.

 

Reageer op dit artikel