nieuws

Beatrix verricht opening Academiegebouw Universiteit Leiden

Geen categorie

Vandaag 31 augustus wordt het gerenoveerde Academiegebouw van de Universiteit Leiden officieel door Koningin Beatrix geopend. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Academiegebouw Leiden-2.jpg    Academiegebouw Leiden-3.jpg

Het Academiegebouw vormt het hart van de Universiteit en is het oudste gebouw van de onderwijsinstelling. In het gebouw vinden voornamelijk protocollaire en ceremoniële activiteiten plaats, zoals afstuderen, promoveren, oraties en afscheidscolleges.   Het gebouw is van   binnen grondig verbouwd door Atelier Pro ten behoeve van zijn representatieve functie.  

Academiegebouw Leiden-4.jpg    Academiegebouw Leiden-5.jpg

Na de verbouwing kunnen de bezoekers op een logische manier hun weg door de monumentale gangen vinden.   Belangrijk onderdeel van de verbouwing vormen de uitgebreide receptieruimtes in de historische ruimten in de voormalige collegezalen en de receptieruimten met hoge dubbele deuren naar buitenterrassen aan de Hortus in het linker bouwdeel en aan de binnentuin in het rechter bouwdeel.   Voor een betere route is een nieuw trappenhuis ontworpen aan het einde van de gang in het neogotische deel. De naastliggende steeg is verbouwd tot een transparant intermediair en vormt nu samen met de nieuwe trap een verbinding tussen het neogotische deel en de receptieruimtes en tussen de begane grond en eerste verdieping. Hierdoor is nu ook op beide verdiepingen een omloop mogelijk. De nieuwe garderobe en toiletten zijn verplaatst en gegroepeerd in een vrijstaand blok in de buurt van de entree. Hier is ook de toegang tot de nieuwe lift naar de eerste verdieping. De historische ruimtes en gevels zijn gerestaureerd in samenwerking met het Leidse architectenbureau Veldman/Rietbroek/Smit.   Behalve het interieur is ook de zwaar aangetaste dakconstructie hersteld. 

Academiegebouw Leiden-6.jpg
Fototgrafie; Atelier PRO, Joeri van Beek

De koningin verricht de openingshandeling door een bronzen reliëfsculptuur te onthullen. Dat verbeeldt op symbolische wijze dat Willem van Oranje de stad Leiden wegens zijn heldhaftige verzet tegen de Spanjaarden in 1575 een universiteit schonk. 

www.atelierpro.nl 
www.bouveld.nl

Reageer op dit artikel