nieuws

Hartzema onderzoekt Europese straat

Geen categorie

De Academie van Bouwkunst Amsterdam heeft Henk Hartzema aangesteld als lector Design in Urbanism. In deze functie houdt hij zich intensief bezig met het internationale project ‘Streetworks, patterns in urbanity’. Samen met studenten en docenten van de Academie onderzoekt Hartzema de komende twee jaar de functie van de straat in de steden Amsterdam, Brussel, Edinburgh, Helsinki, Porto en Zagreb.

Hartzema onderzoekt Europese straat

De deelnemers aan ‘Streetsworks, patterns in urbanity’ concentreren zich op de bindende functie van de stadsstraat: de studie naar de lineaire ruimte, oriëntatie binnen de stad en omgeving en de rol van architectuur. Het onderzoek richt zich op begrip van de gelaagde stedelijke werkelijkheid van de straat, dit gebeurt door de blik te verleggen naar tradities en ideologische opvattingen elders in Europa. Hiervoor heeft Hartzema een aantal Europese steden met rond de een miljoen inwoners geselecteerd. Streetworks wordt uitgevoerd in samenwerking met de scholen en stedebouwkundige diensten in de geselecteerde steden. 

De studenten gaan in het najaar samen met studenten van de academies ter plaatse de straten van de Europese steden verkennen. In september en oktober zal het thema Streetworks centraal staan in een Capita Selecta lezingenreeks, waarvoor gastsprekers worden uitgenodigd.  

Hartzema studeerde Architectuur en Stedebouw aan de TU Delft. In 1999 mocht hij de Rotterdam-Maaskantprijs voor jonge architecten op zijn conto schrijven. Naast leidinggeven aan zijn eigen studio, werkt hij aan de uitgave ‘Space Making, Ruimte voor de Randstad’, een pleidooi voor stedelijke verbanden door infrastructuur.

www.academievanbouwkunst.nl
www.ahk.nl
www.eaae.be

Reageer op dit artikel