nieuws

Designhuis dicht

Geen categorie

Het Designhuis in Eindhoven is twintig maanden na de opening dicht. Er is niet genoeg geld om de geplande exposities door te laten gaan.

Het Designhuis is in financiële problemen gekomen doordat de verwachte subsidie van de gemeente Eindhoven uitblijft. Net als de voorgaande jaren zou volgens Joop Sistermans, de bestuursvoorzitter van het designplatform, voor 2009 ruim een miljoen beschikbaar zijn. De helft daarvan is inmiddels verstrekt, maar de rest komt niet meer, terwijl daar wel op gerekend was. De gemeente kreeg de financiële tegenvaller te verwerken: de Europese subsidieaanvraag voor het Designhuis is afgewezen.

Foto Lidewij Edelkoort

Initiator en directeur Lidewij Edelkoort vindt het een blamage voor Eindhoven, aangezien de stad zich wil profileren als vormgevingsstad. Volgens haar begon het daar met de Dutch Design Week, de Dutch Design prijzen en het Designhuis net wat op te lijken. Edelkoort hoopt op een doorstart om de geplande tentoonstelling ‘Boer zoekt stijl’ toch ergens onder te brengen. Volgens een woordvoerder onderzoekt het gemeentebestuur of een doorstart mogelijk is. Tevens wordt gesproken over een kostenreductie bij het Designhuis, want het bestuur vindt het teleurstellend dat het huis nauwelijks eigen inkomsten genereert. 

www.designhuis.com

Reageer op dit artikel