nieuws

Daglicht in gebouwen

Geen categorie

Daglicht beïnvloedt ons bioritme en onze gezondheid. We hebben het blauwe licht met golflengte 464 nm nodig om onze interne klok dagelijks te herijken en UV-straling zorgt voor 80% van de aanmaak van vitamine D, een stof die onder meer botontkalking, (seizoens)depressies en kanker tegengaat.

Daglicht in gebouwen

Tegelijk brengen we wereldwijd gemiddeld 90% van de tijd dat het licht is binnen door. Op het derde internationale Daglichtsymposium dat Velux onlangs hield in de Van Nelle fabriek in Rotterdam spraken wetenschappers, lichtadviseurs en architecten over het belang van daglicht en de mogelijkheden om dit dieper gebouwen in te brengen.

In kantoorgebouwen worden eisen gesteld aan het minimale raamoppervlak en aan het aantal Lux dat op het bureaublad moet vallen, maar die zijn veel te laag om voldoende blauw licht te leveren en zeggen niets over de hoeveelheid UV-straling die binnen komt. Glas houdt UV-straling tegen en het aantal Lux wordt gemeten aan het groene licht dat nodig is om te kunnen zien. Van dit licht (golflengte 555 nm) moet 700 Lux in het oog vallen om zeker te zijn van voldoende blauw licht. Ter vergelijking: bij de Philips Blue Enriched Lamp volstaat 80 Lux en 190 Lux daglicht levert evenveel blauw licht op als 300 Lux groen licht.

Velux-Tor Norretranders.jpg
Filosoof Tor Norretranders vraagt zich af hoe
lang we nog doorgaan de resten van eerdere
generaties op te graven in de vorm van olie,
terwijl een fractie van de energie die de zon
dagelijks levert voldoende is om in onze hele
energiebehoefte te voorzien.

Er zijn schitterende technieken om daglicht diep gebouwen in te brengen, maar die zijn veelal op maat gemaakt en duur. De standaardoplossingen zijn minder efficiënt. Bovendien verliest daglicht een deel van zijn charme als we het niet kunnen koppelen aan uitzicht en is het nog altijd lastig om het licht toe te laten terwijl de warmte wordt geweerd. Voor het ‘dagelijks gebruik’ zijn ramen en daglichtkoepels daardoor vooralsnog de beste optie. De deelnemers aan het symposium hoopten dan ook vooral op twee dingen: meer onderzoek en betere technieken.

Reageer op dit artikel