nieuws

Techniek – MegaKist voor grote funderingswerken

Geen categorie

MegaKist-O is een bekistingssysteem in EPS voor grote funderingswerken. Het werkt als volgt.

In de bouwput worden op staal of rondom geslagen heipalen een reeks gelijkvormige, contourgesneden EPS-segmenten in elkaar geschoven. Door de gebogen vorm van de segmenten en hun hol/bol-verbinding ontstaat een gesloten, ronde bekisting met een dikte van ten minste 20 cm en een hoogte variërend van 50 tot 450 cm. Spanbanden om de cirkelwand spannen de bekisting aan. Na het storten van een werkvloer en het aanbrengen de wapening wordt de onderste spanband even aangetrokken en kan de poer worden gestort. Met deze vorm van bekisten kunnen poeren met een diameter tot 10 m worden gebouwd. Voor zwaardere betonconstructies worden de segmenten aangepast. Het systeem kan ook worden gebruikt voor rechthoekige of vierkante poeren. De bekisting blijft dan aan de buitenzijde cirkelvormig. 

De kant-en-klare segmenten zijn licht van gewicht en gemakkelijk hanteerbaar. Een kraan is niet nodig. Dagelijks kunnen 10 tot 20 bekistingen worden gemonteerd. Na het storten van de poeren hoeven de bekistingen niet te worden verwijderd. 

Het concept is ontwikkeld door Havadi B.V., in samenwerking met Ingenieursbureau Boorsma B.V..

www.havadi.nl

Reageer op dit artikel