nieuws

Peter Zumthor krijgt Pritzker Prijs

Geen categorie

De Zwitserse architect Peter Zumthor heeft de Pritzker prijs 2009 gekregen. De 65 jarige architect is het meest bekend om het ontwerp voor een thermische spa in de Alpen. De Amerikaanse prijs betekent de grootste erkenning voor een architect. De prijs wordt voor de 33ste keer uitgereikt, dit jaar in Buenos Aires op 29 mei. Er is een geldbedrag van 100.000 dollar aan verbonden.

De jury prijst Zumthor om zijn vakkundig gebruik van materialen, zoals glas en hout. Ook waarderen zij dat hij gebouwen met grote integriteit ontwerpt die los staan van de heersende mode. Hij accepteert alleen projecten waar hij grote affiniteit mee heeft en geeft elk ontwerp vervolgens de grootste aandacht.

Bekende projecten van Zumthor zijn onder andere de kapel van Nikolaus van der Flüe in Mechernich, Duitsland (2007), het Kolumba museum in Keulen (beide projecten zijn gepubliceerd in de Architect, december 2007) en Hotel Therme in Vals, Zwitzerland (1996), Duitsland (2007). Zijn ontwerp voor een museum en documentatiecentrum in Berlijn over de misdaden van de Nazi’s bezorgde hem veel faam maar werd door geldgebrek nooit afgemaakt.

Peter Zumthor studeerde aan de Basel Arts and Crafts School en verbleef een jaar op het Pratt Institute in New York. In 1979 begon hij zijn eigen studio in het Zwitserse Haldenstein, een klein dorp dat als toevluchtsoord dient van alle afleiding van de grote stad. Bewust houdt Zumthor zijn eigen bedrijf kleiner dan 20 mensen om betrokken te zijn bij elke stap.

Reageer op dit artikel