nieuws

Noorse Opera winnaar Europese architectuurprijs

Geen categorie

De Nationale Opera in Oslo, ontworpen door het Noorse architectenbureau Snøhetta, is uitgeroepen tot winnaar van de Mies van der Rohe Award 2009, een van de meest prestigieuze architectuurprijzen in Europa. De prijs van € 60.000 wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een gebouw dat in de periode daarvoor is uitgevoerd.

De Opera ligt in het de voormalige havengebied van Oslo, dat op dit moment wordt getransformeerd met als doel de stad ruimtelijk en functioneel opnieuw te verbinden met de fjord. Dit keert in het gebouw terug in de vorm van een uit het fjord oprijzend dak dat voor het publiek toegankelijk is en een soort plein aan het water vormt.


Jiri Havran

Het interieur bestaat uit een georkestreerde opeenvolging van ruimtes, die zorgvuldig zijn gedetailleerd en die zich onderscheiden door de toepassing van het werk van uiteenlopende kunstenaars, waaronder Olafur Eliasson.
De jury, die onder leiding stond van Francis Rambert en waar onder andere Ole Bouman zitting in had, roemt de stedelijke rol die het gebouw in de stad speelt. Volgens Rambert kan het gebouw worden gezien als een structuur die energie vrijmaakt en die de revitalisering van de stad versnelt.
De winnaar was geselecteerd uit een shortlist van vijf finalisten, waar verder projecten van Fuksas, Grafton Architects, Marc Barani en RCR Arquitectes deel uitmaakten. Van de Nederlandse kanshebbers, waaronder het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum en de Boekwinkel in Maastricht door Merx+Girod, drong niemand in de finale door. De prijs wordt op 28 mei 2009 in Barcelona uitgereikt.

De Noorse Nationale Opera in Oslo door Snøhetta  is gepubliceerd in de Architect, juni 2008, pag 76-81: Zie pdf

Informatie over de prijs kan worden gevonden op www.miesarch.com

Reageer op dit artikel