nieuws

TU/e bouwt nieuwe faculteit boven monumentale hal

Geen categorie

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) presenteert vandaag het ontwerp dat Ector Hoogstad Architecten maakte voor de nieuwe faculteit Wiskunde en Informatica en de centrale studentenvoorzieningen, waaronder een nieuwe bibliotheek. Het voorzieningengebouw is ondergebracht in een bestaande monumentale hal uit 1959, de nieuwe faculteit komt erboven.

TU/e bouwt nieuwe faculteit boven monumentale hal

Deze zogenoemde W-Hal (architect: Sjoerd van Embden) is opengewerkt tot een overdekt openbaar plein. Onder de hal wordt de universiteitsbibliotheek met 800 studieplekken ondergebracht in een nieuw te bouwen souterrain. Erboven komt de vijf verdiepingen tellende faculteit Wiskunde en Informatica. 

In het ontwerp heeft Joost Ector gezorgd voor een respectvolle integratie van bestaand en nieuw. Doordat de constructie van de faculteit is afgestemd op die van het souterrain, hoeven slechts twintig ranke kolommen door de bestaande constructie heen te steken. In het nieuwe souterrain zijn ook de gebouwinstallaties weggewerkt. 

De presentatie van het project vormt het begin van de bouw van Campus 2020. Het complex van Ector Hoogstad vormt het hart van dit universitaire complex. Zo loopt de ‘groene loper’, het centrale element van de Campus, door het centrale, overdekte plein van de W-Hal. De totale investering in Campus 2020 bedraagt 200 miljoen euro. De bouw begint binnen een jaar, de oplevering is eind 2011 gepland.

Reageer op dit artikel