nieuws

Woningbouw zakt in

Geen categorie

Het aantal gereed gekomen woningen zal de komende jaren sterk afnemen. Door de kredietcrisis daalt de nieuwbouw in 2010 naar 65.000 woningen, een daling van 13 procent.

Woningbouw zakt in

Dit blijkt uit de meest recente prognoses van BouwKennis. In 2008 komen 82.000 woningen gereed, nog een stijging van 2 procent ten opzichte van 2007. In 2009 zakt dit aantal naar 74.500 woningen, een daling van 9 procent. 

Naast  de tegenvallende economische groei wijst  BouwKennis meerdere oorzaken aan. Doordat in 2008 dertig  procent minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht dan in 2007, daalt het aantal gereed te komen woningen in de komende jaren. Bovendien hebben ontwikkelaars te maken met een steeds moeilijkere financierbaarheid van nieuwe projecten. 

De problemen hopen zich op in de koopwoningensector. In de huursector is de pijplijn veel minder verstopt. Maar ook daar moet met een lichte daling rekening worden gehouden, aangezien de corporaties voor de financiering van hun productie voor een deel afhankelijk zijn van de verkoop van woningen, aldus BouwKennis.

Reageer op dit artikel