nieuws

Tramremise Nice wint Franse architectuurprijs

Geen categorie

Het eindstation van de tram in Nice, bestaande uit onderhoudsloodsen, kantoren en een transferium voor automobilisten, heeft de Franse Architectuurprijs ‘Le Moniteur’ gewonnen. De winnaar wordt gekozen op basis van de kwaliteiten van het gebouw en de samenwerking tussen architect en opdrachtgever. Hier waren dat Atelier Barani en CANCA (Nice Côte d’Azur Conurbation Community) afdeling trams.

Tramremise Nice wint Franse architectuurprijs

De stad Nice, die ligt ingeklemd tussen steile heuvels en de Middellandse zee, heeft eigenlijk geen plek voor grote infrastructurele werken. De remise moest daarom worden gerealiseerd op een klein kavel tussen woontorens en een snelweg met zijn op- en afritten. Door deels ondergronds te bouwen en de functionaliteiten slim te stapelen heeft Atelier Barani het hele programma kunnen onderbrengen, terwijl de remise op verschillende niveaus aansluit op de omgeving, de woontorens beschermt tegen het geluid van de snelweg en het uitzicht op de heuvels en de zee niet belemmert. Ook zijn winkels aan het programma toegevoegd en biedt het – groene – dak ruimte voor een sociaal-cultureel centrum, dat tot voor kort in de buurt ontbrak. Het grootste deel van de ruimtes wordt natuurlijk geventileerd en er is zorggedragen voor daglichttoetreding tot diep in het gebouw.

 

Een eervolle vermelding ging naar de faculteit Biologie in Parijs door Jean Guervilly en Françoise Mauffret; de prijs voor de meest veelbelovende jonge architect naar Marjan Hessamfar et Joe Vérons architects voor hun peuterspeelzaal in Cenon.

Reageer op dit artikel