nieuws

Project – Plannen Overhoeks in Amsterdam-Noord gaan door.

Geen categorie

De Raad van State heeft gesproken: de beroepen tegen het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Overhoeks, het voormalige Shellterrein, zijn ongegrond. De bezwaren zijn afgewezen, het werk kan doorgaan. Dat betekent dat ontwikkelcombinatie Overhoeks de plannen voor de Strip, het gebied voor de hoogbouw achter de Toren Overhoeks, verder kan uitwerken. Voor het ontwerp zijn een aantal gerenommeerde architectenbureaus geselecteerd.

Nadat het bestemmingsplan Overhoeks in 2007 was vastgesteld, werden er onder andere bezwaren ingediend tegen de geplande hoogbouw. Het hoge complex zou het zicht richting het IJ aantasten. De uitspraak die Raad van State op 2 juli heeft gedaan, maakt een eind aan de onzekerheid. 

Op het gebied tussen het IJ, de Buiksloterweg, het Buiksloterkanaal en het Johan van Hasseltkanaal moet op termijn een levendige stadswijk ontstaan met een goede mix tussen wonen (circa 2200 woningen) en werken, met voldoende ruimte voor culturele activiteiten. Daarnaast komen er groenvoorzieningen, zoals een Oeverpark en recreatie langs het Buiksloterkanaal. Ook is een beperkte uitbreiding van de bebouwing in de Tolhuistuin mogelijk. 

Vanaf eind volgend jaar worden de in reeds aanbouw zijnde woningen in het residenteel kwartier opgeleverd. In de Strip worden vijf nieuwe torens gebouwd van maximaal 110 meter hoog, die onderdak gaan bieden aan kantoren, hotels, horeca, appartementen en penthouses. 

Ontwikkelcombinatie Overhoeks (ING Real Estate en Ymere) heeft zijn selectie ontwerpers nagenoeg rond (zie afbeelding). 

overhoeks in Amsterdam.jpg

1   Wessel de Jonge architecten – Toren Overhoeks
2   MOPET –Het Paviljoen 
3   Liesbeth van der Pol – Groot Laboratorium en woontoren
4   Ben van Berkel UNStudio – Hoteltoren
5   Felix Claus Claus en Kaan Architecten – Woontoren
6   Jacques de Brouwer Bedaux de Brouwer Architecten – Kantoortoren 
8   Inbo Architecten – openbare garage onder het Schegpark

Voor één woontoren (7) is de architect nog niet bekend, maar die selectie zal spoedig volgen. Rond 2017 moet het gehele gebied klaar zijn. 

www.noordwaarts.nl

Reageer op dit artikel