nieuws

Personalia – Open dag bij Inventum

Geen categorie

Inventum hield 12 juli open huis. Het was de laatste keer dat de fabriek in Bilthoven kon worden bezichtigd, want medio volgend jaar gaat het bedrijf, dat dit jaar honderd jaar bestaat, verhuizen.

Ter ere van het jubileum heeft Inventum tevens een jubileumboek uitgegeven. ‘Inventum 100 jaar innovatief’ geeft een beeld van de geschiedenis van het bedrijf in samenhang met de historische ontwikkeling van De Bilt en Bilthoven.

Inventum, dat nu vooral bekend is door haar warmwaterapparaten, is groot geworden met elektrische huishoudapparatuur. De basis voor de warmwaterdivisie werd pas rond 1920 gelegd. De elektriciteitsbedrijven voerden toen het goedkope nachtstroomtarief, waarop Inventum boilers ging maken waarin het water ’s nachts werd verwarmd.

Toen energie-efficiëntie en duurzaamheid in de jaren negentig meer aandacht kregen, zette directeur Richard Verbree hierop in. Het bedrijf nam Inalfa Ares over, breidde de afdeling Research & Development uit en verbeterde de productie door de aanschaf van robots en volautomatische lasmachines.

De Econok zonneboiler was het eerste zichtbare resultaat van de modernisering. Daarna volgden Energion warmtepomp, de Modesto slide-in-boiler, Aqua Safe boiler en (gepresenteerd op de VSK 2008) de Ecolution ventilatiewarmtepomp. Deze pomp gebruikt de warmte uit de ventilatielucht van woningen om het water in de centrale verwarming en boiler te verwarmen.

www.inventum.nl

Reageer op dit artikel