nieuws

Oplevering – Theater in oud herenhuis

Geen categorie

De NWE Vorst, een neo-barok Tilburgs herenhuis uit 1872, huisvest tegenwoordig een theater voor hedendaags toneel, een balletstudio en oefenruimtes voor jonge toneelgezelschappen.

Interieurarchitect Maurice Mentjens richtte het theatercafé en restaurant in op de begane grond. Rond de centrale entreehal bevinden zich vijf ruimtes, die ieder een andere kleur kregen zoals gebruikelijk was in barokke paleizen. In de witte en zwarte salon bevindt zich het theatercafé, in de rode salon het restaurant, in de gele salon een vergaderruimte en in de blauwe salon is het kantoor en kaartverkoopbalie van het theater gesitueerd.

1 liggend Vorst.jpg    2 liggend Vorst.jpg

De witte en zwarte salon liggen naast elkaar en zijn door middel van grote openingen in de muur met elkaar verbonden. De bars in beide ruimtes doen denken aan een altaar, met in de zwarte salon een zilveren veelluik als flessenrek en in de witte salon een gouden veelluik. Oorspronkelijk was de zwarte salon de jachtkamer. Daarom wilde Mentjens een hommage brengen aan bekende dieren uit de literatuur en het theater, zoals Van den vos Reynaerde, Lanceloet en het hert met de witte voet, en de mythische eenhoorn. Deze fabeldieren zijn in hoogglans zwart op de zwarte muren en plafond afgebeeld. 

1 staand vorst.jpg    2 staand Vorst.jpg

In de rode salon bevindt zich het restaurant van de NWE Vorst. Deze ruimte wordt ook voor kleine optredens en concerten gebruikt, dus tussen de balken kunnen theaterspots worden gehangen bij optredens en feesten. 

Aan de andere zijde van de witte salon grenst de serre, een ruimte met twee wanden van glas en staal en een betonnen vloer. Om de akoestiek te verbeteren zijn de andere twee wanden bekleed met geluiddempende panelen, versierd met digitaal bewerkte afbeeldingen van planten en bloemen. 

3 liggend Vorst.jpg

Achter de villa bevindt zich een tuin, waarin in 1996 het nieuwe theater werd gebouwd. De oude villa en het theater zijn verbonden door een lange glazen gang die tevens de afscheiding vormt tussen de tuin en de straat. 

www.mauricementjens.com 

3 staand Vorst.jpg

Reageer op dit artikel