nieuws

Oplevering – Nieuwe vmbo-school in Culemborg

Geen categorie

Bij het ontwerp voor de nieuwe vmbo-school met sportfaciliteiten in de wijk Lanxmeer te Culemborg liet Van den Berg Kruisheer Elffers architecten uit Rotterdam zich inspireren door de bijzondere locatie.

Oplevering – Nieuwe vmbo-school in Culemborg

De school staat aan de rand van een archeologisch veld. Omdat de financiële middelen ontbraken om dit gebied af te graven, heeft de gemeente het veld afgedekt met een heuvel waarop niet mag worden gebouwd. Van den Berg Kruisheer Elffers heeft van het hoogteverschil gebruik gemaakt, door de entree op de eerste verdieping te leggen. Het verhoogde schoolplein is door middel van een brug hiermee verbonden. 

Lek en Linge st - int.jpg    Lek en Linge staand interie.jpg

In het 7200 vierkante meter grote onderwijsgebouw kunnen ongeveer zeshonderd leerlingen hun kennis verrijken. De gevels zijn uitgewerkt in keramische tegels met een patroon in telkens twee verwante kleuren, verwijzend naar de naburige context. Grote uitstekende vensters doorbreken de horizontale raamstroken en zorgen voor een vrij uitzicht op de omgeving. Vides doorbreken de compacte structuur van de school en laten daglicht tot diep in het gebouw doordringen. Vanuit de vide in het hart van de school zijn alle onderwijsruimtes met elkaar verbonden. Rustige werkplekken, zoals het studiecentrum, worden afgewisseld met dynamische ruimtes, waaronder open leerpleinen en een modern bedrijvencentrum. 

Lek en Linge -lig-ext.jpg    Lek en Linge liggend-int.jpg

Foto’s Henk Leijen / Van den Berg Groep.

 

 

Reageer op dit artikel