nieuws

SFA gaan krapte op de arbeidsmarkt te lijf

Geen categorie

“Om in de toekomst voldoende technisch personeel te kunnen aantrekken moet de architectenbranche een oplossing verzinnen voor het onjuiste beeld van studenten dat een bouwkundige in een architectenbureau functioneert als tekenarm van de architect. Een eerste stap zou kunnen zijn om de functienaam te wijzigen, in een term die beter aansluit bij de brede werkzaamheden van de bouwkundig tekenaar.”

Dit is een van de suggesties die werd geopperd tijdens een brainstormbijeenkomst over krapte op de arbeidsmarkt in de architectenbranche. Architectenbureaus merken dat het steeds moeilijker wordt om technisch geschoold personeel aan te trekken. De bijeenkomst vond plaats op initiatief van de Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA). De SFA is een overleg van de sociale partners, waarin de BNA (namens de werkgevers) en de vakbonden (namens de werknemers) zijn vertegenwoordigd. De bijeenkomst was de aftrap voor een onderzoek naar de situatie op de arbeidsmarkt. Werkgevers, werknemers, onderwijs- en hrm-professionals benoemden in interdisciplinaire teams de voornaamste aandachtspunten voor de toekomst. De SFA maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen en zet het onderwerp de komende periode hoog op de agenda met kwantitatief onderzoek, beleidsvorming en doelgerichte activiteiten. 

Om in de toekomst voldoende personeel te kunnen blijven werven, lijkt het van belang dat de branche aantrekkelijk en concurrerend is ten opzichte van aanpalende branches. Om positie te kunnen bepalen en beleid te ontwikkelen wordt dit jaar door de SFA een benchmark gedaan. 

www.sfa-architecten.nl

Reageer op dit artikel