nieuws

Oplevering – Eco-villa in kassengebied te Nieuwveen

Geen categorie

In het kassengebied in Nieuwveen is een eco-villa opgeleverd van Origins architecten Rotterdam. Het is een energiezuinige woning zonder gasaansluiting, die door verschillende ingrepen minder belastend is voor het milieu.

Oplevering – Eco-villa in kassengebied te Nieuwveen

De schil van de woning vormt een archetypische schuur waar zowel dak, geveldelen als kozijnen zijn uitgevoerd in onbehandeld Western Red Ceder. De serre aan de zuidzijde zorgt voor voorverwarming van de ventilatielucht. Dak en bouwmuren zijn geïsoleerd met vlaswol dat natuurlijke vocht- en temperatuurregulerende eigenschappen heeft. Dit draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat. 

Het regenwater van de kassen wordt opgevangen voor besproeiing van de kas en is gekoppeld aan een grijswatersysteem voor de woning. Vloerverwarming wordt geregeld door een elektrische warmtepomp met warmtewisselaar welke gemiddeld 3 tot 5 keer meer energie levert dan dat hij gebruikt.

Zonnecollectoren (9m2) zorgen voor elektriciteit. Dit voorziet in de wens van een individueel systeem, voorkomt de aanschaf van een gasaansluiting en daarmee ook het verbruik van een eindige energiebron. Er zijn plannen om in een later stadium het energiegebruik van de kassen te optimaliseren en te koppelen aan het energiesysteem van de woning.

Reageer op dit artikel