nieuws

Balthasar Neumann Prijs 2008

Geen categorie

De Balthasar Neumann Prijs is dit jaar toegekend aan FAM Arquitectura y Urbanismo uit Madrid en het in Stuttgart gevestigde raadgevend ingenieursbureau Schlaich Bergermann and Partner voor hun ontwerp van een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de bomaanslagen van 11 maart 2004 in het Atocha metro en treinstation in Madrid.

Balthasar Neumann Prijs 2008

Het monument is vanuit het station ondergronds toegankelijk. In het midden van een stilteruimte kijkt de bezoeker door een ronde opening in een cilinder, die elf meter boven het maaiveld uitsteekt. Hiervan is de buitenste schil opgebouwd uit glazen bakstenen. De binnenste schil bestaat uit een translucente EFTE-folie waarop boodschappen zijn geschreven die de nabestaanden hebben achtergelaten. Om de constructie te kunnen realiseren moest een speciale lijm worden ontwikkeld. Het ontwerp en de uitstraling van het monument worden door de jury als indrukwekkend omschreven.  

Op 6 juni wordt de prijs officieel overhandigd in de Würtzburger Residenz. Een passende locatie, omdat het wereldberoemde trappenhuis van dit complex is ontworpen door Balthasar Neumann.  

De Balthasar Neumann Prijs wordt sinds 1994 uitgereikt aan innovative en onderscheidende   projecten die tot stand komen door samenwerking van diverse disciplines in de bouw. Dit jaar waren er in totaal 106 inzendingen uit diverse Europse landen, waaronder Duitsland (76), Zwitserland (11), Oostenrijk (9) en Spanje (4). Ook uit Nederland en België waren er bijdragen. De prijs, mogelijk gemaakt door db deutsche bauzeitung en de Bund Deutscher Baumeister, Architekten und Ingenieure uit Berlijn, werd dit jaar gesponsord door Autodesk GmbH, München.

Reageer op dit artikel