nieuws

Nederlandse ontwerpsector zal crisis overleven

Geen categorie

De BNO Branchemonitor 2007 toont een Nederlandse ontwerpsector die sterk genoeg is om barre tijden te overleven.

Uit de cijfers blijkt dat de stijgende lijn die in 2006 is ingezet, in 2007 over de gehele linie is vastgehouden. De totale omzet van de sector is ten opzichte van 2006 weer gestegen en met name de omzet van bureaus met meer dan vijf medewerkers steeg gemiddeld met 7%. Ook opvallend is de groei van het aantal kleine bureaus met 12%. 

Het vertrouwen in de toekomst was vorig jaar kennelijk zo groot dat veel (jonge) ontwerpers de sprong hebben gewaagd naar een eigen bedrijf.
Naast bovenstaande resultaten zijn er meer tekenen van een solide branche. Hoewel er geen opvallende groei van het aantal banen in de ontwerpsector heeft plaatsgevonden, is het aantal full time-banen in 2007 gestegen van 7900 naar 8300. Daarnaast is de werkweek van gemiddeld 37 naar 39 uur gegaan, waardoor deze nu boven het landelijk gemiddelde uitkomt.

Sinds 1997 voert de BNO in samenwerking met ABF Research de BNO Branchemonitor uit en publiceert sinds vorig jaar de resultaten. Dit jaar bevat het boekje voor het eerst naast de geaggregeerde gegevens van de branche ook de gedifferentieerde cijfers. Met de opname van deze cijfers in profieltabellen naar bijvoorbeeld ontwerpdiscipline of bureauomvang, kunnen de resultaten van een eigen bedrijf snel en eenvoudig naast die van vergelijkbare bedrijven worden gelegd. 

De BNO Branchemonitor 2007 is verkrijgbaar voor €20 via bno.nl/bestellen.

Reageer op dit artikel