nieuws

Oplevering – Transparant kantoor voor architectenbond

Geen categorie

De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) groeide uit haar oude behuizing, een statig en statisch grachtenpand

Oplevering – Transparant kantoor voor architectenbond

De Bond verhuisde naar een generieke kantoorverdieping met een panoramisch uitzicht over het IJ, in het Huys Azië-gebouw in Amsterdam. De verhuizing bracht een transformatie van de organisatie met zich mee, want de medewerkers verlieten hun stoffige kamers voor een transparante en open ruimte. Aan B A R Architecten de taak om het nieuwe onderkomen in te richten.

Binnen het anonieme kantoorgebouw realiseerde het bureau een nieuwe omgeving en identiteit voor de BNA. Een reeks volumes zijn centraal in de rechthoekige ruimte gesitueerd waarin het afgesloten programma is gehuisvest: opberg- en vergaderruimte, concentratiewerkplekken en een bibliotheek. De wanden van de volumes zijn transparant, halftransparant en soms opgebouwd uit verdiepingshoge kasten. Zo wordt een kast een wand en is een wand tegelijkertijd een kast. Door middel van de schakeling van de blokken, zijn ruimtes georganiseerd en plekken gemaakt voor de verschillende afdelingen. Omdat alle volumes centraal in de ruimte staan, wordt het weidse uitzicht benadrukt. 

De materiaalkeuze en de detaillering zijn gebaseerd op de specifieke gebruiksbehoefte, ieder volume kent zijn eigen detail. B A R combineert hoogglans met matheid, spiegeling met doorzicht. De twee belangrijkste materialen zijn glas en glasgroen acrylaatplaat. Het standaard systeemplafond is vervangen door een strekmetaalplafond en op de vloer ligt grijs rubber. Het interieur is zonder kleur; de gebruikers en bezoekers zullen het kantoor met behulp van kleding, boeken en accessoires zichzelf toe-eigenen. 

www.bararchitects.com

Reageer op dit artikel