nieuws

Wet en regelgeving – Eerste waterwoning die aan bouwbesluit voldoet

Geen categorie

Het huis dat vanaf deze week in het centrum van Amsterdam ligt, heeft veel overeenkomsten met andere huizen. Deze waterwoning is de eerste ark die is gebouwd volgens het bouwbesluit. Aldus Marian Sprenkeler van ABC Arkenbouw, de firma die het huis heeft gebouwd.

Normaal gesproken hoeven waterwoningen alleen aan gemeentelijke regels voor woonboten en -arken te voldoen. Deze watervilla is volgens het Bouwbesluit gebouwd; energiezuinig, veilig en duurzaam. Er is veel aandacht besteed aan een slimme warmtehuishouding. Vloerverwarming is op zowel de woonverdieping als de slaapverdieping toegepast. Nieuw is de door ABC ontwikkelde vloerkoeling. Het maakt het wonen in de zomer heerlijk, comfortabel koel. 

De woning heeft drie verdiepingen. De laagste ligt gedeeltelijk onder de waterspiegel en biedt onderdak aan drie slaapkamers en een badkamer. Op de begane grond bevinden zich een open keuken en een woongedeelte met grote ramen die uitkijken op het water. De eerste etage is voor de helft bebouwd en heeft een dakterras. Het huis weegt drie 93 ton en heeft een totaal woonoppervlak van 170 vierkante meter. De komende jaren komen 92 soortgelijke waterwoningen in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg te liggen. De prijs van een dergelijke woning is maximaal 250.000 euro.

Het huis van ABC Arkenbouw is onderdeel van de tentoonstelling ‘Bouwen op het Water’ van het ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam aan de Prins Hendrikkade. Bezoekers kunnen verscheidene woonarken bekijken. De expositie opende vorige maand en loopt tot en met 8 september. 

www.arkenbouw.nl

www.arcam.nl

Reageer op dit artikel