nieuws

Verovering van Amerika

Geen categorie

In de cultuurbijlage van de New York Times van 26 mei wordt het Nederlandse bureau Neutelings Riedijk Architecten flink in het zonnetje gezet. Volgens de criticus Nicolai Ouroussoff, onderscheiden ze zich van de meeste Koolhaas klonen (die het volgens hem internationaal gezien erg goed doen) door hun gevoel voor humor en hun krachtige architectuur.

In zijn kritiek op het recent opgeleverde Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, zijn de superlatieven niet van de lucht. De gevels van gekleurde glazen panelen, waar hoogtepunten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis in verwerkt zijn, vormen een sluwe kritiek op de hedendaagse cultuur. Ouroussoff beschrijft het interieur als een “stunning space whose power lies in the contrast between the various architectural experiences within”. 

De scherpe verschillen in karakter tussen de bouwdelen roepen bij de auteur de vergelijking op met de verschillende onderdelen van het hiernamaals, die Dante beschreef in de Divina Commedia. Terwijl het bovengrondse deel met zijn veelkleurige licht beelden veel weg heeft van een middeleeuwse kathedraal, lijkt het ondergrondse deel met zijn donkere natuursteen op de hel.

De jubelzang in de New York Times kan voor de architecten Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk niet op een gunstiger moment komen. Zij zijn immers hard bezig hun vleugels uit te slaan naar de Verenigde Staten. In mei werd bekend dat ze op de shortlist zijn opgenomen voor de uitbreiding van het Cincinnati Art Museum. In deze lijst is naast twee Amerikaanse bureaus nog een andere Nederlandse kandidaat opgenomen, te weten UNStudio.

Het lijkt erop dat de voormalige directeur van het NAi, Aaron Betsky, in Amerika zijn ambassadeursrol voor de Nederlandse architectuur voortzet. Dat Neutelings Riedijk en UNStudio genomineerd zijn voor de uitbreiding van het museum waar hij tegenwoordig directeur van is, kan geen toeval zijn.

Het artikel is online te lezen op http://www.nytimes.com/2007/05/26/arts/design/26visi.html

Reageer op dit artikel