nieuws

Woningnood onder starters

Geen categorie

Om voldoende starterwoningen te realiseren moeten de gemeenten hun grondprijzen laten zakken en creatievere financieringsvormen gebruiken. Dat stelt Friso de Zeeuw, directeur Nieuwe Markten van Bouwfonds en praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft.

Terwijl de vraag naar starterswoningen groot is, is het aanbod klein. De Zeeuw hoopt op een actievere rol van de gemeente. Overheidssubsidies zouden dure grondkosten in binnenstedelijke gebieden tot normale proporties kunnen terugbrengen, aldus De Zeeuw. 

Volgens Aedes en Vereniging Eigen Huis zijn er echter meer dan voldoende starterswoningen. Deze zijn volgens hen alleen maar betaalbaar voor de eerste koper. Aedes-directeur Willem van Leeuwen vindt bovendien dat er meer betaalbare woningen voor doorstromers moeten worden gebouwd.

Reageer op dit artikel