nieuws

Driedimensionale stoffen

Geen categorie

Galerie Intermezzo in Dordrecht toont van 13 januari tot en met 11 februari onder de naam Architextile de creaties van de textielontwerpster Aleksandra Gaca. De uit Polen afkomstige Gaca experimenteert al negen jaar met garenbindingen en bijzondere materialen, met de bedoeling de grenzen van constructie en combinatie van materialen te verleggen. Ze probeert in haar werk een driedimensionaal effect te verkrijgen en door het brede materiaalgebruik, van zacht mohair tot supersterk monofilament, passen de stoffen in verschillende disciplines: mode, interieur en architectuur.

Driedimensionale stoffen

Een aantal van haar meer subtiele ontwerpen is opgenomen in de collecties van De Ploeg en Kendix International Textiles, meer gedimensioneerde ontwerpen zijn te vinden bij Hybrids+Fusion. Deze zwaardere soorten zijn toepasbaar als meubelstof, wandbekleding en vloerbedekking. De zachte materialen zijn ondergebracht in de Slumbercollectie. Deze rekbare stoffen die bij gebruik vervormen zijn door Gaca toegepast in een aantal sculpturale poefs en shawls. Voor haar experimentele textielvormgeving is de ontwerpster inmiddels onderscheiden met de Belgische Decosit Award, De Nederlandse Design Prijs en de Amerikaanse NeoCon Award.

In Intermezzo is Gaca’s nieuwste collectie te zien, een volgende stap in haar zoektocht naar ruimtelijke textiel. Hierin combineert ze matte wol en glanzend metaal in akoestische panelen en wandschermen. 

www.aleksandragaca.nl

www.galerie-intermezzo.nl

Reageer op dit artikel