nieuws

Oplevering – Pakhuis De Zwijger, nieuwe culturele locatie aan het IJ, opent zijn deuren

Geen categorie

Op 26 september wordt Pakhuis De Zwijger officieel geopend. Op dit moment legt Stadsherstel, eigenaar van het gebouw, de laatste hand aan de restauratie en de verbouwing van het voormalige koelhuis aan de zuidoever van het IJ.

Oplevering – Pakhuis De Zwijger, nieuwe culturele locatie aan het IJ, opent zijn deuren

De nieuwste culturele locatie van Amsterdam is ingericht voor multifunctioneel gebruik. Architect André van Stigt heeft het gesloten gebouw toegankelijk en transparant gemaakt. Het 5000 vierkante meter grote pakhuis beschikt straks over een middelgrote zaal, twee kleine zalen, radio- en televisiestudio’s, en twee foyers die ook dienst kunnen doen als expositieruimte. Op de begane grond en op de eerste etage bevindt zich een café-restaurant. Daarnaast herbergt het gebouw de kantoren van Cultuurfabriek, Waag Society, Salto Omroep Amsterdam, het Amsterdams Fonds voor de kunst en broedplaatsen van het Mediagilde. De Zwijger heeft een capaciteit voor ongeveer duizend bezoekers.

Pak- en koelhuis de Zwijger werd in 1933 en 1934 gebouwd naar een ontwerp van architect J. de Bie Leuveling Tjeenk en constructeur K. Bakker. De betonnen draagconstructie bestaande uit paddestoelkolommen is bijzonder, evenals de uitkragingen aan beide zijden boven de fundering. Eind vorige eeuw werd voor de stedelijke ontwikkeling van het voormalig oostelijk havengebied dwars door het pakhuis een brug aangelegd. Dit is nu een markant kenmerk van het gebouw. De Gemeente Amsterdam gaf De Zwijger in 1997 een culturele en publieke bestemming. Voor de planontwikkeling werd in datzelfde jaar de Stichting De Zwijger opgericht. In 2001 werd het gebouw tot Rijksmonument uitgeroepen. Eind 2004 verleende de gemeente Amsterdam de benodigde subsidies voor de herontwikkeling van het pakhuis. 

Zie: www.dezwijger.nl

Reageer op dit artikel