nieuws

Namaak ‘noorderlicht’ van Philips

Geen categorie

De Arctura, een spectaculair waterreservoir in het Zweedse Östersund, is mede mogelijk gemaakt door led-verlichting van Philips. Arctura, gebouwd op de heuvel boven het plaatselijke skistadion, is een gigantisch waterreservoir met een hoogte van 65 meter en een doorsnede van 26 meter.

Namaak ‘noorderlicht’ van Philips

Arctura heeft een opslagcapaciteit van 26 miljoen liter bijna kokend water, dat wordt gebruikt voor de verwarming van woningen in de omliggende regio. De naam komt van Arcturus, de ‘provinciale ster’ van Jämtland en een van de helderste sterren van het noordelijk halfrond. Het waterreservoir is omgeven door een roestvrijstalen net waardoor de constructie de vorm van een oog krijgt, wat duidelijk zichtbaar is vanuit de lucht voor iedereen die per vliegtuig naar Östersund reist.

De ontwerpers van LjusDesign AB in Zweden kozen voor led-armaturen van Philips om het noorderlicht na te bootsen.

De totale energiebelasting is 9800 Watt. Ter vergelijking: een halogeenoplossing –oorspronkelijk de bedoeling – zou een stroomverbruik van maar liefst 37500 Watt vergen om een vergelijkbare lichtopbrengst te produceren. Het gebruik van led-verlichting brengt dus een aanzienlijke energie- en CO2-besparing met zich mee. 

Het eerste lichteffect vindt plaats bij zonsondergang. Gedurende de lange winternachten wordt een spectaculair gestileerd ‘noorderlicht’ geproduceerd op het reservoir, waarna de verlichting tot ongeveer een uur voor zonsopgang stationair blijft branden. Het ‘zonsopgang’-lichteffect dat vervolgens wordt gecreëerd, duurt tot ongeveer een uur nadat de echte zon is opgekomen. In december is Arctura volledig rood gekleurd. In combinatie met sneeuw en ijs op het gebouw zorgt dit voor een spectaculair effect. 

www.ljusdesign.se

Reageer op dit artikel