nieuws

Den Bosch zet streep door ‘te duur’ nieuw theater

Business

Het stadsbestuur van Den Bosch zet definitief een streep door de bouw van een nieuw theater aan De Parade. De kosten van 71 miljoen euro zijn 21 miljoen euro meer dan begroot in 2013.

Den Bosch zet streep door ‘te duur’ nieuw theater

In 2013 besloot de Brabantse hoofdstad om het huidige theater in het centrum van de stad aan De Parade te slopen en een nieuw theater te bouwen. De gemeenteraad hoopte op een bouwsom van ongeveer 50 miljoen euro (prijspeil 2013). Na de recente aanbesteding is duidelijk dat de kosten van de nieuwbouw naar ontwerp van UNStudio kunnen oplopen tot zeker 71 miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders vindt zo’n investering onverantwoord. Ook wijst het bestuur op de vele tegenstand en onvermijdelijke juridische procedures.

Het stadsbestuur heeft wel een nieuw plan voorgesteld. Daarbij wordt het huidige theater niet helemaal gesloopt, maar blijven de fundamenten en kelders behouden. Het nieuwe theater krijgt niet twee zalen maar slechts één grote zaal met ongeveer 1.000 stoelen. Wel komt er een grote foyer als huiskamer van de stad. Bovendien blijft het huidige theater nog vier jaar open. De nieuwbouw volgt pas in 2021, de oplevering wordt in 2023 gepland. De totale kosten bedragen in dit plan 61 miljoen euro. De gemeenteraad beslist op 12 juli over het nieuwe voorstel.

Gerelateerde artikelen

Theater De Parade Den Bosch door UNStudio

UN Studio bouwt theater Den Bosch
De meerderheid van de inwoners, 57 procent, van Den Bosch hebben gekozen voor een nieuwe theater van de hand van UN Studio. In totaal brachten 2681 inwoners (boven de 12 jaar) een stem uit op dit ontwerp. Daarnaast voerde de gemeente een enquête uit onder 5000 inwoners. En ongeveer 400 bewoners in de directe omgeving kregen een uitnodiging om te stemmen. Lees verder….

Reageer op dit artikel