nieuws

Woningverkopen en huizenprijzen verder in lift

Business

Woningverkopen gaan dit jaar naar recordniveaus en huizenprijzen blijven hard stijgen. Dat blijkt uit de ING-ramingen van april over de Nederlandse economie.

Woningverkopen en huizenprijzen verder in lift

De vraag naar woningen blijft op recordniveau, aldus de ING.  In 2016 werden 215.000 woningen verkocht. Dit jaar stijgt dat naar 240.000 transacties en naar 234.000 in 2018, denkt ING. Nu het aanbod bijna zo laag is als vóór de crisis stijgen de huizenprijzen ook dit jaar. Na een gemiddelde prijsstijging in 2016 van 5,1 procent schat ING in 2017 een groei van 5,6 procent in 2017 en van 3,7 procent in 2018.

In Amsterdam zijn de huizenprijzen zo omhoog geschoten dat de verslechterde betaalbaarheid minder ruimte laat voor een verdere prijsstijging. In andere regio’s is de betaalbaarheid van woningen echter veel beter en is er meer ruimte voor hogere prijzen. De omzet in de bouwsector is echter over zijn hoogtepunt heen. Na een plus van 8,2 en 7,6 procent in 2015 en 2016 voor de bouw verwacht ING in 2017 en 2017 een omzetgroei van respectievelijk 4 en 2,5 procent.

De stagnerende bouwomzet is niet bepaald een gevolg van een dalende woningvraag. De woningbouw neemt toe, maar voor veel projecten blijft het lang wachten op een vergunning. Gemeenten hebben te weinig capaciteit om alle plannen snel te beoordelen, aldus ING. Cijfers over woningproductie geeft de bank overigens niet. De hele economie blijft goed presteren. Na een groei van het bbp in 2015 en 2016 van 2 en 2,2 procent, raamt ING de groei in 2017 en 2018 op achtereenvolgens 2,2 en 1,8 procent. De werkloosheid daalt verder van 4,9 procent eind 2017 naar 4,4 procent eind 2018.

Regionaal presteren vooral Groot-Amsterdam en de regio Eindhoven goed met dit jaar groeipercentages van ruim 3 procent. Zo profiteert niet alleen Limburg van de aantrekkende auto-industrie, maar ook veel toeleveranciers uit de regio Eindhoven. Voor Groot-Amsterdam zijn internationale handelsbedrijven, de expansie van Schiphol en het groeiende toerisme belangrijke aanjagers. Ook de toenemende vraag naar software services voor data-analyse en digitalisering is een belangrijke groeimotor voor de hoofdstad.

De detailhandel wacht dit en volgend jaar een omzetplus van 1,5 procent. In de detailhandel doen, dankzij de sterke woningmarkt, vooral de woninginrichting en doe-het-zelfzaken het goed. Ook winkels in kleding en persoonlijke verzorging merken dat klanten meer willen besteden.


Reageer op dit artikel