nieuws

Nieuwbouwmarkt groeit fors door

Business

De markt voor nieuwbouwwoningen blijft zich gunstig ontwikkelen. In het eerste kwartaal van 2017 zijn 11.000 nieuwbouwwoningen verkocht, 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Nieuwbouwmarkt groeit fors door

Dat blijkt uit donderdag bekend gemaakte verkoopcijfers van makelaarsorganisatie NVM. De vraag naar nieuwe woningen is zo groot, dat het aanbod vergeleken met een jaar geleden met 28 procent gedaald is.

18.000 nieuwbouwwoningen te koop

In het eerste kwartaal stonden 18.000 nieuwbouwwoningen te koop. In de periode 2014-2016 werd elk jaar 1 tot 2 procent aan de koopwoningvoorraad toegevoegd. Toch is de nieuwbouwproductie volgens de makelaars “bij lange na niet genoeg” om aan de vraag naar (nieuwbouw)woningen in Amsterdam en Utrecht te voldoen. “Dit vertaalt zich in grote krapte op de markt en forse prijsstijgingen.”

Stijging verkochte nieuwbouwwoningen

Opmars van particuliere woningbelegger

Het aanbod van bestaande koopwoningen is vergeleken met vorig jaar met eenderde gekrompen. Dat lijkt voor een belangrijk deel te maken te hebben met de opmars van woningbeleggers.

Volgens het Kadaster is de groep mensen die drie tot vijftig woningen in bezit heeft in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. In 2016 kochten deze particuliere beleggers bijna 6 procent van het totale aantal koopwoningen.

Meer verkochte nieuwbouwwoningen

Airbnb oorzaak?

Het vermoeden is al langer dat het kopen van woningen voor veel mensen een gunstiger alternatief is dan de reguliere pensioenopbouw. Dat heeft te maken met de lage rentestand.

Ook de opkomst van Airbnb zou met de opmars van de particuliere pandjesbazen te maken kunnen hebben.

Bron: Cobouw/NVM

Reageer op dit artikel