nieuws

IJsselland en KOW winnen selectie dorpshart Soesterberg

Business

De gemeente Soest heeft het door KOW ontworpen plan ‘Den Bergh’ van IJsseland Ontwikkeling gekozen voor het Dorpshart in Soesterberg. “Heel duurzaam en goed passend bij de stijl van de Groene Campus en het dorpse karakter van Soesterberg”, aldus het oordeel van de gemeenteraad.

IJsselland en KOW winnen selectie dorpshart Soesterberg
Gevel aan het plein

Vorig jaar kozen de inwoners van Soesterberg voor de inrichting van hun nieuwe dorpshart aan Banningstraat voor de ‘Groene Campus’, met twee prominente gebouwen rond een parkachtig plein. De gemeente Soest heeft daarna vier ontwikkelaars gevraagd om een plan uit te werken voor het gebouw met de vrije sector appartementen en lichte horeca en maatschappelijke voorzieningen in de plint. Onlangs heeft de gemeente het plan ‘Den Bergh’ beoordeeld als beste inzending.

KOW wint met DenBergh selectie dorpshart Soesterberg

Marechausseekazerne als inspiratie

KOW liet zich inspireren door de Marechausseekazerne tegenover het dorpshart. De duidelijke ritmiek in de gevel en de hoge ramen beneden en de kleinere boven, komen terug in het ontwerp. Ook de doorgaande kap en het karakter van het dak zijn in het ontwerp van ‘Den Bergh’ terug te zien. Het gebouw wordt met duurzame en kwalitatief hoogwaardige materialen gebouwd die voor een natuurlijke uitstraling zorgen.

KOW en IJsselland winnen selectie Dorpshart Soesterberg

Wonen rond een overdekte binnentuin

Het plan bestaat uit een gesloten bouwblok rond atrium met overdekte binnentuin met daaronder parkeren. In het complex komen 40 luxere huur- en koopappartementen van ca. 80 tot 115 m2. In de plint is plaats voor 950 m2 maatschappelijk- en commerciële voorzieningen met o.a. horeca aan het plein. Onder het gebouw komt een twee-laagse parkeerkelder met 40 parkeerplaatsen.

De luxere huur- en koopwoningen vormen een goede aanvulling op het te ontwikkelen aangrenzende blok met sociale huurappartementen van Portaal. De gemeente heeft bij de ontwikkeling van het dorpshart als randvoorwaarde meegegeven dat de beide gebouwen en de openbare ruimte één integraal geheel moet zijn.

KOW en IJsselland winnen selectie dorpshart Soesterberg

Duurzaam ontworpen

Naast de esthetische en ruimtelijke criteria was duurzaamheid één van de beoordelingscriteria. In het winnende voorstel is dit aspect goed ingepast. Er is ruim aandacht besteed aan energie maar ook aan comfort en klimaat voor de bewoners. Met onder andere zonnepanelen, energiezuinig huishoudpakket, driedubbele beglazing, LED verlichting, waterbesparing wordt een gemiddelde GPR score van 8,5 haalbaar.

Daarnaast stelt KOW voor om het plein te bestraten met stenen waarin Pure Olivijn is verwerkt. Het pure olivijn heeft de eigenschap dat het CO2 onttrekt aan de atmosfeer en dit omzet in het duurzame magnesiumbicarbonaat. Ook wordt het mogelijk met een ‘ZonSpot’  in de buitenlucht te werken op het plein van het nieuwe dorpshart.

KOW en IJsselland winnen selectie dorpshart Soesterberg

 

Reageer op dit artikel