nieuws

TomDavid Architecten lanceert app ‘Open to Public’

Business

TomDavid Architecten heeft samen met studenten van de Willem de Kooning Academie de app Open To Public gemaakt met als doel de rol van Privatly Owned Public Spaces (POPS) in kaart te brengen. De app die is te downloaden via www.pops.city leidt je door een aantal POPS in Rotterdam en toont daarmee een ander perspectief op de stad.

TomDavid Architecten lanceert app ‘Open to Public’

TomDavid ondervroeg meer dan 30 autoriteiten op het gebied van stedebouw, architectuur, sociologie en city marketing. Deze interviews zijn gefilmd en gebundeld in één app, die daarnaast een wandeling langs Rotterdamse POPS maakt.

Eén van die POPS is in 2015 door TomDavid Architecten zelf ontwikkeld, in samenwerking met Kraaijvanger. Toen braken zij de gesloten structuur van de Willem de Kooning Academie open, om een publieke Artery door het gebouw te laten slingeren. Naast de Willem de Kooning Academie leidt de wandelroute langs de Markthal, de Fenix Workspaces, de Fenix Food Factory, de Codarts Circus University en eindigt in de hoofdtentoonstelling van de IABR-2016 THE NEXT ECONOMY in Fenixloods II in Rotterdam Katendrecht.

 Tom David, Pops.city Boven van links naar rechts: Aetzel Griffioen (Rotterdam Vakmanstad/Skill City); Arjen Knoester (Stedebouwkundige); Afaina de Jong (architect en oprichter van Afarai/Ultra de la Rue)
Onder van links naar rechts: Chris Luth (architect); Dirk van den Heuvel, Jaap Bakema Studiecentrum; Prof. TUD); Edwin Overmars, eigenaar Stielman Koffiebranders). De filmpjes van deze sprekers en anderen zijn te zien op www.pops.city

Met de resultaten van de app én een aanvullend debat wil TomDavid de basis leggen voor een breed vervolgonderzoek, dat moet leiden tot antwoord op een paar prangende vragen. Kunnen we stedenbouwkundigen en ontwikkelaars overtuigen van de mogelijkheden die deze grijze tussengebieden bieden? Kunnen POPS ertoe bijdragen om delen van een ontrafeld stedelijk weefsel opnieuw met elkaar te verbinden? Kunnen POPS de stad spannender en intiemer maken? En kunnen deze publieke interieurs een diversiteit aan (groepen) mensen accommoderen voor ontmoeting, uitwisseling en co-productie en daarmee nieuwe sociaal-economische modellen genereren?

Samenwerking

Met deze app sluit TomDavid Architecten aan bij het thema The Next Economy van de IABR-2016. Na de zomer zal het bureau een breder onderzoek starten, waarbij de reacties op de app en de uitkomsten van het debat dat op 8 juli in de Fenixloods II zal plaatsvinden, de focus bepalen.

De app Open to Public is te downloaden via www.pops.city.

Reageer op dit artikel