nieuws

Soeters Van Eldonk architecten uit elkaar

Business

Soeters Van Eldonk architecten zal per 1 september 2016 ophouden te bestaan. Het bureau geniet grote bekendheid vanwege de vele centrumplannen die het de afgelopen jaren maakte. Het nieuwe centrum van Zaandam trok zelfs internationale bekendheid. Andere bekende bouwprojecten zijn Circus Zandvoort, Java-eiland in Amsterdam en Haverleij in de buurt van ’s-Hertogenbosch.

Soeters Van Eldonk architecten uit elkaar

 

Tekst: Harm Tilman

 Soeters Van Eldonk architecten kwam in 1997 voort uit het architectenbureau dat Sjoerd Soeters samen met zijn vrouw in 1979 was begonnen in hun woonhuis aan de Prinsengracht en tien jaar later voortzette aan de Kerkstraat in Amsterdam. Naast Jos van Eldonk was Dana Ponec in de periode 2001-2007 partner in het bureau.

  
Java-eiland 

Prettige plekken
Sjoerd Soeters zet al zijn activiteiten voort met zijn vaste team van medewerkers en directeur Walther Kloet, onder de titel: PPHP, “Pleasant Places, Happy People”. Soeters: ‘Ik houd niet op met werken, eigenlijk ga ik nu pas beginnen. Een beetje zoals Wijdeveld zei toen hij honderd werd.’ Soeters is met een aantal grote projecten bezig waaronder Holland Park met 3000 appartementen in Diemen.

Tot het bureau treedt ook stedebouwkundige en architect Erik Wiersema van Abma Dirks toe. Wiersema, bekend van onder meer het recent opgeleverde Calvijn College in Amsterdam West, zal op termijn partner worden bij het PPHP-team.

  Plintgebouw Amsterdam ArenA

Volgens Sjoerd Soeters is de tijd voorbij waarin een bureau werd vernoemd naar de architect. Soeters: ‘Architectuur is een middel en geen doel. Het gaat erom dat we op iedere schaal prettige plekken maken voor mensen. Plekken waar ze prettig kunnen rondwandelen, werken, wonen en winkelen en waar ze gelukkig worden. We hebben verstand van prettige plekken, durf ik wel te zeggen. In Zaandam knijpen mensen me in de arm. In Den Bosch woont een vrouw die poëzie maakt over het kasteel waarin ze woont.’

Nieuwe locatie
Jos van Eldonk start samen met Mariëtte Broesterhuizen, Mirko Post en Berend Hoffmann (Het Keizerrijk architecten) als partners het bureau Local Affairs. Met dit vaste team van medewerkers worden alle werkzaamheden op een nieuwe locatie met onveranderd enthousiasme voortgezet. Jos van Eldonk was tot op heden nog niet beschikbaar voor commentaar.

  Inverdan, Zaandam

Reageer op dit artikel