nieuws

Bettina Bock bijzonder hoogleraar krimp voor Noord-Nederland

Business

Bettina Bock wordt bijzonder hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord-Nederland aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is de eerste hoogleraar in Nederland die zich specifiek met dit onderwerp bezighoudt.

Bettina Bock bijzonder hoogleraar krimp voor Noord-Nederland

Zij gaat zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek naar de leefbaarheid en de factoren die leefbaarheid in krimpgebieden bepalen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de kwaliteit van de woonomgeving, vrijkomend onroerend goed, toegankelijkheid van voorzieningen, sociale samenhang en mobiliteit. De aanstelling geldt voor vijf jaar en gaat in per 1 september.

Bock (1960) is sinds 1996 als plattelandssocioloog verbonden aan Wageningen University, waar ze werkt als universitair hoofddocent. Haar onderzoek richt zich sterk op plattelandsontwikkeling in Europa, waarbij gemarginaliseerde regio’s en groepen centraal staan. Belangrijke thema’s in haar onderzoek zijn burgerparticipatie, ondernemerschap, bestuur en sociale ongelijkheid. Ze is op dit moment betrokken bij Europees onderzoek rond sociale innovaties.

De bijzondere leerstoel is ingesteld met steun van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Gedeputeerde Eelco Eikenaar van de provincie Groningen is er blij mee: ‘We zijn in Noord-Nederland al een aantal jaren bezig met de aanpak van de gevolgen van de bevolkingsdaling voor de leefbaarheid. Het mooie van zo’n leerstoel is dat we nu ook een wetenschappelijke onderbouwing krijgen voor ons krimpbeleid. Wat werkt er en wat niet en waarom?’

Reageer op dit artikel