nieuws

Steun Vlaams Bouwmeester groot

Business

De petitie om de Vlaamse regering te bewegen de functie van Bouwmeester te behouden is uitermate succesvol. De eerste week zijn bijna 5000 handtekeningen opgehaald. De petitie is een reactie op het voornemen van de Vlaamse regering om het bouwmeesterschap af te schaffen en te vervangen door een bouwmeestercollege dat wordt ondergebracht in het departement ruimtelijke ordening.

In de petitie wordt vol onbegrip gereageerd op de voorgenomen hervorming van het bouwmeesterschap. De initiatiefnemers zijn Lieven De Cauter (KU Leuven & RITS School of Arts), Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels), Michiel Dehaene (UGent), Hilde Heynen (KU Leuven), André Loeckx (KU Leuven) en Koen Van Synghel (architectuurcriticus).

De initiatiefnemers menen dat de kwaliteit van de leefomgeving én van de architectuurpraktijk in Vlaanderen in gevaar is als de functie van bouwmeester wordt afgeschaft. Het gaat hen niet alleen om de kwaliteit van openbare gebouwen, publieke ruimtes, infrastructuren en landschappen, maar ook om de kansen die de ‘open oproepen’ bieden aan (jonge) architectenbureaus.

De initiatiefnemers zijn bovendien bang dat het nieuwe systeem onafhankelijkheid en openbaarheid zullen ondermijnen.

Al eerder maakte de beslissing de Vlaams Bouwmeester af te schaffen, veel reacties los, zowel bij de beroepsorganisaties, als de universiteiten en ook individuele architecten.

De petitie voor een doorstart van de Vlaamse Bouwmeester is te vinden op
http://doorstartvlaamsbouwmeester.weebly.com/.

Reageer op dit artikel