nieuws

Anne-Marie Rakhorst gaat wereld veroveren met nieuwe partner SGS

Business

Ingenieurs- en adviesbureau, laboratorium en opleidingsinstituut Search is per 1 juli overgenomen door wereldleider SGS. Anne-Marie Rakhorst laat weten dat ze erg veel zin heeft om met deze nieuwe partner de wereld te gaan veroveren.

Anne-Marie Rakhorst gaat wereld veroveren met nieuwe partner SGS

 

 

 

Door Maartje Henket

 Rakhorst heeft Search twintig jaar geleden opgericht met haar man Eugène Janssen en is nu algemeen directeur. “Eugène en ik wilden de wereld toen ook al veroveren en daar zijn we eigenlijk heel ver in gekomen. Search is toch leading in inspecties in de bouw, voor wat betreft duurzaamheid, maar ook op de gebieden asbest, bodem, binnenklimaat en energieprestatieonderzoeken. Daar hebben we samen kei- en keihard aan gewerkt. Maar drie jaar en drie maanden geleden is Eugène overleden en toen moest ik alleen verder. De wereld stond natuurlijk stil en op zijn kop, maar je moet ook door. En je realiseert je ineens als geen ander dat 288 medewerkers samen met hun dierbaren afhankelijk zijn van jouw bedrijf, en dat dat bedrijf in de problemen komt op het moment dat er met jou iets gebeurt.

“Toen ben ik gaan nadenken over een oplossing en al pratend met adviseurs bleek dat elke directeur groot aandeelhouder dit krijgt op een bepaald moment in zijn leven. En dacht ik: ‘waarom maak ik niet van deze bedreiging een kans? Waarom zou ik niet voor al die werknemers en en onze trouwe klanten ook voor de toekomst de zaken heel goed regelen?’ Tegelijk was er vanuit de markt al een aantal jaren veel interesse in Search. Steeds maakte ik dan de afweging of het ging om de juiste koper en om het juiste moment.  Uiteindelijk ben ik gesprekken gaan voeren en ik ben echt dolgelukkig dat we nu met SGS samen verder kunnen gaan. Ze zijn overal ter wereld de grootste, behalve in de Verenigde Staten. Het is een bedrijf met 80.000 mensen en wij willen zo graag internationaliseren… Als kleintje is dat toch een moeilijk vraagstuk, maar nu kan dat.

Cradle to Cradle certificering

“Daarnaast wilden we al een tijdje onze vakgebieden verbreden en SGS heeft een ongelofelijk goed materiaalkundig lab, Intron, plus consultants in de Benelux op het gebied van geluid en bouwkwaliteit. Zelf mogen wij sinds kort als 1 van 3 bedrijven op de wereld Cradle to Cradle certificeren en daar hebben we twee expertisegebieden voor nodig: de algemene Cradle to Cradle kennis en een zeer gespecialiseerd lab voor onderzoek naar grondstoffen, gevaarlijke stoffen enzo. Binnen deze groep is daar heel veel ervaring mee.

“We hebben dus onze moeder gevonden, die én heel deskundig is, én kan investeren – want dat is natuurlijk ook heel belangrijk en zeldzaam op dit moment – en die ons koploperschap op het gebied van duurzaamheid de ruimte kan geven. Nou, moet je kijken wat voor impact je daarmee kunt realiseren! Ik ben er echt heel blij mee.”

Duurzaamheidsgoeroe

Op de vraag ‘en ga jij dan als een soort duurzaamheidsgoeroe de wereld over om de mensen van SGS te onderwijzen en inspireren’, zegt Rakhorst lachend: “Nou, neem maar van mij aan dat ik me niet ga inhouden! Ik ga natuurlijk een aantal taken die binnen mijn huidige werkveld liggen, overdragen aan andere mensen – en dat is een traject dat ik zorgvuldig wil doorlopen – maar mijn handen jeuken. Ik ben nu een jaar actief met SGS in gesprek en dat is heel intensief geweest. En nu ga ik met heel veel passie en energie door.”

De manier waarop ze dit wil aanpakken: “Alles valt of staat bij achter je bureau vandaan komen en naar de mensen toe gaan. Je moet kansen onderzoeken, mensen overtuigen en inspireren. Elke ondernemer weet dat en elke organisatie zou het tot in lengte van jaren moeten weten. Succes krijg je als je bij de ander nèt de juiste knoppen raakt, zodat hij binnen zijn expertise of vakgebied de volgende stap kan maken. Je moet het beste uit je mensen halen en hen dan ook het podium gunnen. Dan krijg je dingen voor elkaar.”

Reageer op dit artikel