nieuws

Vraag naar 33.000 studentenkamers in 2020

Business

In 2020 zijn er in de Nederlandse studentensteden zo’n 33.000 kamers nodig. Dat meldde donderdag Kences, een kenniscentrum voor studentenhuisvesting, in de eerste landelijke monitor studentenhuisvesting. Voor dat onderzoek werden 35.000 studenten ondervraagd.

Vraag naar 33.000 studentenkamers in 2020

 

De helft van deze kamers moet volgens Kences een eigen douche, toilet en eventueel ook keuken hebben, om te voldoen aan de eisen van de studenten. Ook is er een deel van de studenten dat liefst helemaal in een zelfstandige woning zou leven. Nu woont twee derde van de studenten nog in een huis met gedeelde voorzieningen.

Anderzijds gaan studenten juist voor de kamers met gedeelde voorzieningen, omdat die goedkoper zijn. Daar betalen ze namelijk gemiddeld 300 euro per maand voor. Woningen met meer eigen voorzieningen zijn een stuk duurder.

Naar verwachting neemt het aantal studenten toe naar in totaal 85.000 in 2020. GroenLinks-Tweede Kamerlid Bram van Ojik: ,,Deze getallen verbazen mij niets. GroenLinks heeft in augustus al een concreet voorstel aan de minister gedaan: transformeer de 8 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorruimte in Nederland tot studentenkamers. Zo kunnen binnen enkele jaren 30.000 studentenkamers worden gerealiseerd.” GroenLinks denkt daarbij aan een ‘verwijderingsbijdrage’, te betalen door bedrijven die een oud pand verlaten voor een nieuw. Van dat geld kunnen dan oude kantoren worden omgebouwd tot kamers, denkt de partij.

 

Reageer op dit artikel