nieuws

Dingeman Deijs winnaar JAPrijs 2014 eerste ronde

Business

Winnen met iets wat door anderen achteloos wordt weggegooid. Het lukte Dingeman Deijs afgelopen vrijdag met zijn inzending voor de JAPrijs. Met een voorzetgevel waarin lege plastic flessen worden hergebruikt, maakte hij het beste ontwerp voor een tijdelijke opwaardering van de voorkant van de twee panden van P///AKT, platform voor hedendaagse beeldende kunst in Amsterdam.

Dingeman Deijs winnaar JAPrijs 2014 eerste ronde

 

Ondanks het feit dat het ontwerp ‘PLASTIC P///AKT’van Dingeman Deijs niet ver was uitgewerkt, meende de jury potentie tot verdere uitwerking te zien. De flessen worden volgens de jury inventief verwerkt tot een gevel die een levendig beeld neerzet. Verder scoorde het ontwerp hoge ogen vanwege de agendering van een belangrijk milieuprobleem.

 

De overige genomineerden

In totaal waren er 24 inzendingen voor deze eerste ronde van de JAPrijs. De jury had haar twijfels over de kwaliteit van sommige inzendingen, maar trof in het totale deelnemersveld wel alle aspecten van de opgave aan: tijdelijkheid, hergebruik, representatie en werken met een laag budget. Naast het ontwerp van Deijs inzendingen waren nog drie ontwerpen genomineerd door de jury: ‘P///AKT VELCRO’ door Tjeerd Bloothoofd (BLOOT Architecture) , ‘Renaissance’ door Olivier van den Hoven (ScheurwatervandenHoven), en ‘Expose Revolve’ door Paul Cleuren, Mark Romme en Jeroen de Waal van Het Nieuwe Collectief.


P///AKT Velcro


Renaissance


Expose Revolve

Winnen is bouwen

De uiteindelijke realisatie van een winnend ontwerp staat bij de JAPrijs hoog in het vaandel. Medio november wordt daarom aan 12 inzenders de kans geboden om hun plannen te presenteren aan de opdrachtgevers en een constructeur. Drie plannen (dus niet per se de selectie die de jury heeft gemaakt) mogen door hun ontwerpers verder worden uitgewerkt, waarna uiteindelijk een plan wordt gekozen dat wordt gerealiseerd. Een bijzondere kans voor jonge architecten.

Tweede ronde JAPrijs

In feite is de eerste ronde van de JAPrijs een opwarmertje voor de tweede ronde: een ontwerp voor de nieuwbouw van een deel van het P///AKT gebouw. Momenteel verkeert een van de twee panden waarin het P///AKT is gehuisvest in zeer slechte staat en moet worden gesloopt of deels worden hergebruikt. De voorwaarden en details voor deze ronde worden morgen bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel