nieuws

Weer meer bedrijven failliet

Business

In het eerste halfjaar van 2013 is een recordaantal bedrijven en instellingen failliet gegaan. Bij vier op de tien faillissementen betrof het een bedrijf uit de bouw of de handel. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Weer meer bedrijven failliet

 

 

 

In de eerste helft van 2013 zijn 4983 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 14 procent meer dan in dezelfde periode van 2012. Sinds het begin van de meting in 1981 gingen niet zoveel bedrijven in een halfjaar failliet.

Bij de eenmanszaken bleef de toename van het aantal faillissementen beperkt tot 1 procent. Bij de overige bedrijven en instellingen was de stijging 16 procent.

Het aantal faillissementen van bedrijven in de handel (1040) en bouw (985) bleef onverminderd hoog. In de handel betrof het vooral (groot)handel in kleding, bouw- en doe-het-zelf-materialen en winkels in woninginrichting.

Bouw krijgt hardste klappen

In de bouw vielen de hardste klappen bij de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen. Ook bij hieraan verwante bedrijven als schilderbedrijven, loodgieters, glaszetters en projectontwikkelaars steeg het aantal faillissementen fors.

De meeste faillissementen werden uitgesproken in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Dit zijn ook de provincies met het grootste aantal bedrijven. Ten opzichte van de eerste helft van 2012 steeg het aantal faillissementen in alle provincies. De toename was met 69 procent relatief het grootst in Groningen. In Gelderland bleef de stijging beperkt tot 5 procent.

Bron: NOS.nl

Reageer op dit artikel