blog

Goede architectuur verkoopt

Business

Stel: je zet in juni 2012 je netjes verbouwde gezinswoning in Rotterdam-Zuid, Oud-Charlois, te koop. Niet bepaald de populairste buurt onder de Rotterdammers, maar je biedt wel veel woning voor de vraagprijs. Vier woonlagen, drie slaapkamers, twee badkamers; totaal 175 vierkante meter voor €239.500,-. In zes maanden tijd komt slechts één geïnteresseerde kijken. Allemaal de schuld van de crisis. Toch?

Goede architectuur verkoopt

 

In dezelfde maand zet je buurman zijn huis ook te koop. Zijn woning is in bruikbare vierkante meters kleiner, gitzwart van buiten, niet kindvriendelijk van binnen en hij vraagt ook nog eens vijftigduizend euro meer. Hij krijgt echter 24 meer kijkers én nog veel belangrijker: een koper! Deze week heeft de overdracht plaatsgevonden.

Bordje op tafel en aan de gevel

Ter gelegenheid van dit heugelijke feit hangt je buurman zijn laatst verkregen – tijdens de uitreiking van de AM NAi Prijs 2012NAi Architectuurplaquette op. De ander – ontvangen tijdens de bekendmaking van het BNA Gebouw van het Jaar 2012 Regio Delta – is in gebruik als onderzetter. Als jij het voor het zeggen had gehad, had je ze allebei opgehangen. Want welk gebouw heeft nou twee van dergelijke bordjes op de voorgevel? Geinig, toch?

De plaquettes zijn op één regeltje na identiek: de aannemer heeft op de ene plaquette moeten plaatsmaken voor de vermelding “ gebouw van het jaar 2011 regio Delta”. Verder staan de architect en de opdrachtgever vermeld. In beide gevallen lees je onder andere de naam van je buurman: Rolf, ook wel Rolf.fr (het ontwerp kwam in samenwerking met Zecc tot stand).

Rolf en de nieuwe bewoner, Daan, onthullen op dinsdag 15 januari de plaquette aan de gevel. Fotograaf Yffi van den Berg 

Prijzen- en publiciteitsfestival

Buurman Rolf heeft nogal in de publiciteit gestaan met zijn woning. Je verbaast je niet eens meer over al die drukte op de stoep: het is een komen en gaan van journalisten, cameraploegen en busjes vol juryleden. Al deze bezoekjes hebben de buurman geen windeieren gelegd. Naast de twee bovengenoemde prijzen, won hij de Dutch Design Week Publieksprijs en de LAi Prijs 2011.

Tevens hebben zowel de landelijke dagbladen als internationale kranten, waaronder de New York Times, en de vakpers uitgebreid aandacht aan de woning besteed. In totaal is het huis in meer dan 130 bladen, kranten en boeken gepubliceerd – zelf las je over de woning in de woonbijlage van je dagelijkse krant het AD. Er is werkelijk waar geen ontsnappen aan. En alsof dit nog niet genoeg is geweest, staan momenteel twee aanvragen van tv-programma’s open.

  

Bijzondere woning

Het is dan ook een erg bijzondere woning. Dat had jezelf ook wel gezien. Met het hele gezin heb je alle foto’s op Funda nog even goed bekeken. Maar ondanks de mooie vides en verrassende doorkijken, schatte je jezelf toch iets kansrijker in. Want wie koopt nou zo’n specifieke woning waar je ook nog een halve ton meer voor moet neerleggen? Eén of andere creatieveling, net zoals de buurman, dacht je. Je hoeft maar één misstap te maken en je kukelt een verdieping – of twee – naar beneden.

 

Maar nee, het is Daan geworden, een nette jongeman met een mooie baan bij een Internationale onderneming in de haven.

Iets moois

“Ik heb gewoon iets moois gemaakt”, antwoordde buurman Rolf toen je hem vroeg hoe dit toch mogelijk is. Een Zwarte Parel.

Daan trekt met veel enthousiasme in zijn nieuwe woning. Fotograaf Yffi van den Berg

Reageer op dit artikel