blog

Furniture for the future?

Architectuurproducten

Nu ik vandaag voor het zesde jaar afreis naar de Internationale Möbel Messe in Keulen, vraag ik me af of de meubelindustrie in die tijd veel is veranderd. Terwijl de manier waarop we wonen, werken en socializen grote ontwikkelingen heeft doorgemaakt, heb ik nog te weinig meubels gezien die hierop inspelen. Misschien komt daar dit jaar verandering in?

Furniture for the future?

Het wooninterieur van de toekomst vraagt om nieuwe ontwerpen en oplossingen. Volgens recente onderzoeken wordt het huis de komende jaren dé plek waar je sociale leven zich afspeelt. Daar nodig je je vrienden uit om te eten, te praten of spelletjes te spelen. Grotere delen krijgen daardoor een publieke uitstraling. De woning wordt vergeleken met een bijenkorf, waar mensen in- en uitvliegen. We gaan dus van ‘cocooning’ naar ‘hiving’.


De hallen van de Kölnmesse.

Meer meubels nodig?

Volgens Dirk Uwe Klaas, CEO van de Associatie van de Duitse Meubelindustrie en directeur van de adviesraad van de Internationale Möbel Messe in Keulen. is dat de reden dat consumenten in Duitsland meubilair blijven kopen. “Als je veel mensen thuis uitnodigt, moet je interieur er natuurlijk uitnodigend en aantrekkelijk uitzien.” Ondanks de krimpende bevolking van onze oosterburen blijft dit bedrag stijgen, voorspellen de trendgoeroes. Let wel: de Duitser investeert graag in duurzame meubels, van goede kwaliteit en die lang meegaan. Klakkeloos meegaan met de modegrillen is er niet bij.


Boekenplank die tegelijkertijd dienst doet als dockingstation voor je iPod: Finite Elemente’s Horizontal Dock..

Keuken als ontmoetingsplek

Bijkomend gevolg van dat ‘hiving’ is de emancipatie van de keuken. Terwijl de keuken vroeger alleen werd gebruikt om maaltijden te bereiden, die met eventuele gasten werd genuttigd in de elegante eetkamer, heeft deze nu de functie gekregen van ontmoetingsplek. Hier treffen gasten en gezinsleden elkaar en vertoont de gastheer- of vrouw zijn of haar kunsten achter het kookeiland. De eettafel staat daar vlakbij, zodat er altijd contact is met elkaar tijdens het bereiden van het eten of het schoonmaken.


Nieuwe lampen van J.P. Nuel op de stand van Ligne Roset.

Communicatiecentrum

Ook de televisie en de laptop krijgen een plek in de keuken, zodat communiceren een andere belangrijke functie aan het worden is. In plaats van op de werkkamer achter de computer te kruipen, is het sneller en gezelliger werken aan de keukentafel met je laptop. En doordeweeks eet je misschien liever even lekker snel aan een hoge tafel op een barkruk, met je iPad naast je bij wijze van krant of tijdschrift. Ben benieuwd of er dit jaar op de IMM al keukenfabrikanten zijn met ontwerpen die hierop inspelen. Zijn er al eettafels met iPad-dockingstations bijvoorbeeld?


De bank Dynamic Life van Matali Crasset is niet alleen qua vormgeving geïnspireerd op hedendaagse tabletcomputers, maar heeft ook een ingebouwde ‘touch pad’ waarmee je de bank kan bedienen.

Open plattegronden

Omdat de keuken zo belangrijk is geworden, neemt deze steeds meer ruimte in op de woningplattegrond. Keuken en woonkamer staan met elkaar in verbinding, waarschijnlijk omdat de Nederlandse huizen geen paleizen zijn. De grenzen tussen verschillende ruimtes vervagen en langzamerhand verdwijnen de muren uit onze huizen. Zones die we eerst wilden afsluiten, lopen nu over in andere zones en zo veranderen ook de traditionele functies hiervan.

De trendboard, die de IMM samenstelt om de inhoudelijke exposities te realiseren, stelt dat mensen zich niet meer afvragen wat voor objecten er in de woonkamer thuishoren, maar wat ze willen doen in de ruimte die zij de woonkamer noemen. Daarop zal de inrichting worden afgestemd. Alles is mogelijk, en meubilair en aankleding speelt een belangrijke rol in de manier waarop je je persoonlijkheid wilt uitdrukken in je eigen huis.


Op de stand van Cappellini is de Pylon Chair van Tom Dixon opnieuw in de schijnwerpers gezet. 

Multifunctioneel

Gezien de groeiende groep singles en eenspersoonshuishoudens, die meestal kleiner wonen, is er ook een vraag naar multifunctioneel meubilair ontstaan. Als meubelstukken kleiner worden, zijn ze gemakkelijker te verplaatsen en flexibeler, ook in het gebruik. Zo is de tijd van de grote loungebanken aan het verdwijnen en zijn kleine bankstellen in opkomst, omdat ze meer vloeroppervlakte opleveren. Bureaus hebben een kleiner oppervlak nodig omdat de technologische apparaten waarmee we werken steeds kleiner worden, en zijn vitrinekasten veel smaller omdat de ledverlichting amper ruimte vraagt.


Futuristisch uitziende krukken van het Zhang Zhoujie Digital Lab.

Nieuwe opgaven

Al deze ontwikkelingen vragen om nieuwe oplossingen van ontwerpers en (interieur)architecten, die ik vandaag hoop te zien op de IMM. Bijvoorbeeld: als de keuken en de woonkamer in één grote ruimte zijn opgenomen, waar blijven dan de kookgeurtjes en –hitte? Hoe zorg je ervoor dat het koffiezetapparaat en de magnetron op het aanrecht aan het zicht worden onttrokken, zodat je vanaf de bank een rustig en opgeruimd beeld hebt?

Als de wanden verdwijnen, worden ook de verwarming en koeling van de ruimtes in huis een vraagstuk. Wil je niet de hele begane grond verwarmen, maar alleen een bepaalde zone, of misschien zelfs een meubelstuk, kan dat dan? Zijn daar al technieken voor? Of zou infraroodverwarming de oplossing zijn? Sowieso zou het interessant zijn als meubels meer installaties en techniek in zich op zouden nemen.


De iTable van Kyle Buckner is een dressoir waar het docking station van de iPod uit omhoog komt, met geïntegreerde speakers.

Aangezien grote keuken-, sanitair- en meubelfabrikanten in deze economisch onzekere tijden zich vaak voorzichtig opstellen, verwacht ik op de IMM vandaag geen belangrijke innovaties op dit vlak te zien. Toch hoop ik dat er tussen de jonge ontwerpers en onafhankelijke, zelf-producerende designstudio’s creatievelingen zitten die vooruit durven te kijken en oplossingen hebben bedacht voor onze toekomstige wensen. Uiteraard doe ik zo snel mogelijk verslag van mijn zoektocht.

Marit Overbeek

Sommige foto’s bij deze blog zijn afkomstig van de persfotodatabase van de IMM, waar alleen summier informatie over de ontwerpen wordt verstrekt. Meer info volgt!

Reageer op dit artikel