nieuws

Genomineerden ARC19 Development Award bekend

Architectuur

Werk en Studiogebouw Imagewharf door Affaire d’Architecture, Spaardersbad door Mei architects and planners en de transformatie van het kantoorgebouw Schubertsingel door Houben / Van Mierlo Architecten zijn dit jaar genomineerd voor de ARC19 Development Award.

De ARC19 Development Award is de prijs voor het best ontwikkelde architectuurproject van 2018/2019. Doel is het bevorderen van de inzet van excellente architectuur in commerciële projectontwikkeling. De Award wil de tevens de dialoog tussen projectontwikkelaar en architect bevorderen om zo tot een hoogwaardige kwalitatieve gebouwde omgeving te komen. Voor deze Award zijn dit jaar 21 uiteenlopende projecten ingediend, variërend van hergebruik tot hoogbouw en multifunctionele ontwikkelingen.

Transformatie kantoorgebouw Schubertsingel Den Bosch – Houben / Van Mierlo Architecten en MWPO

Ontwikkelaar MWPO zag kansen voor het leegstaande kantoorgebouw van Rijkswaterstaat op een toplocatie aan de Schubertsingel in ’s Hertogenbosch. Houben / Van Mierlo Architecten heeft dit kantoorgebouw uit de jaren zeventig van de vorige eeuw herontdekt en klaargemaakt voor de toekomst. Samen wisten de partijen  in het kolossale pand 97 huur- en koopappartementen te realiseren, met op de begane grond een tandartspraktijk.

Transformatie kantoorgebouw Schubertsingel Den Bosch – Houben / Van Mierlo Architecten. Beeld René de Wit

Spaardersbad Unieke loftwoningen in monumentaal zwembad Gouda – Mei architects and planners en WHD

Aan de Van Itersonlaan in Gouda staat één van de laatste overgebleven, overdekte zwembaden uit de jaren dertig van Nederland: het Spaardersbad. Het zwembad dankt zijn naam aan de inwoners van Gouda die in de crisistijd geld bij elkaar spaarden voor een overdekt zwembad. Bij de transformatie van zwembad tot woongebouw met 6 unieke loftwoningen is uitgegaan van de schoonheid van het oorspronkelijke ontwerp en de rijke bouwgeschiedenis. Door intensieve samenwerking tussen ontwikkelaar en architect is het zwembassin bewaard gebleven: het dient nu als gemeenschappelijke binnentuin.

Spaardersbad Gouda door Mei architects and planners. Beeld Ossip van Duivenbode

Spaardersbad Gouda door Mei architects and planners. Beeld Ossip van Duivenbode

Imagewharf Werk en Studiogebouw – Affaire d’Architecture en Team Imagewharf

Imagewharf is een stadsjungle van tuinen, grote loodsen, knalgele bruggen en een lichtvoetige wereld op het dak. Het project bestaat uit alzijdige gebouwen die dankzij nieuw aangelegde wegen van alle kanten benaderbaar zijn. De loodsen en daarop gestapelde paviljoens herbergen werkplaatsen, grote en kleinschalige kantoren, een presentatieruimte, een loft-appartement en een restaurant. Gele stalen bruggen geven toegang tot de daken en functioneren als krachtig oriëntatiepunt. Ze rijgen het complex aaneen en leggen een verbinding met de omgeving.

Imagewharf door Affaire dÁrchitecture

Imagewharf in Amsterdam door Affaire d’Architecture

Jury

De jury van de ARC19 Development Award bestaat dit jaar uit Do Janne Vermeulen (voorzitter, Team V Architectuur), Remi Versteeg (Space Encounters), Jan Hein Tiedema (Edge Technologies), Lieske van Pelt (CBRE Global Investors) en Harm Tilman (secretaris, de Architect)

Bekijk de genomineerde projecten

 

ARC19: Spaardersbad Unieke loftwoningen in monumentaal zwembad Gouda – Mei architects and planners

Reageer op dit artikel