nieuws

Solotentoonstelling Daan Roosegaarde in Groninger Museum

Architectuur

Solotentoonstelling Daan Roosegaarde in Groninger Museum
Lichtpoort credits Studio Roosegaarde

Vanaf 22 juni 2019 toont het Groninger Museum Daan Roosegaarde – Presence: het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Presence is een interactief lichtgevend kunstwerk dat hij speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde en door de aanwezigheid van bezoekers wordt aangestuurd.

Presence is een 800 m2 groot levend lab. Hoewel het kunstwerk het resultaat is van innovatief materiaaltechnisch onderzoek, is Presence voor de bezoeker heel intuïtief. De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht. In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof, wat doet denken aan het uitzicht op een grote stad vanuit een vliegtuig. Er zijn ook ruimtes die bezoekers lijken te scannen door ze in silhouetten en patronen vast te leggen. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel.

Gates Of Light Roosegaarde

Daan Roosegaarde is onder meer bekend van het Icoon Afsluitdijk. Beeld: Daan Roosegaarde

Klimaatverandering

Klimaatverandering en de wens om de leefbaarheid van ons landschap te verbeteren, inspireerde Roosegaarde tot het maken van Presence. Met de sporen die bezoekers in de installatie achterlaten, die na verloop van tijd verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe patronen, symboliseert Roosegaarde de invloed van onze menselijke aanwezigheid op aarde. Een andere bron van inspiratie is de landschaps- en omgevingskunst uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Ook hierin speelden het sterke besef van de kwetsbaarheid van de aarde en interactiviteit een grote rol. Waar deze kunstenaars het landschap tot onderdeel van hun werk maakten, zet Roosegaarde een nieuwe stap en brengt zijn werk voor het eerst binnen de muren van een museum.

Windvogel is in 2018 genomineerd voor de ARC18 Innovatie Award. Beeld: Studio Roosegaarde

Windvogel is in 2018 genomineerd voor de ARC18 Innovatie Award. Beeld: Studio Roosegaarde

Niet alleen voor Roosegaarde, maar ook voor het Groninger Museum is Presence een grensverleggend project, waarbij bezoekers daadwerkelijk invloed hebben op hoe de installatie eruit ziet. Het experimenteert met kunst en design en geeft aanleiding tot herdefiniëring van het begrip ‘tentoonstelling’. Presence is ontwikkeld in samenwerking met curatoren Sue-an van der Zijpp en Mark Wilson.

Daan Roosegaarde – Presence is van 22 juni 2019 tot en met 12 januari 2020 te zien in het Groninger Museum.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel