nieuws

Tentoonstelling Modern Nederland 1963 – 1989

Architectuur

Tentoonstelling Modern Nederland 1963 – 1989
Ontwerper Wim Crouwel door Paul Huf

Vanaf de jaren 60 van de twintigste eeuw wilde Nederland modern zijn. Kenmerkend was een voorliefde voor geometrische vormgeving en het gebruik van wit, zwart en grijs. De tentoonstelling ‘Modern Nederland 1963-1989 – De vormgeving van een gidsland’ in het Design Museum Den Bosch geeft een levendig beeld van design, architectuur en kunst uit deze periode.

Het Nederlandse modernisme uit de periode 1963-1989 had een typerende vormgeving van monochromie, abstractie en geometrie. Het was onderdeel van een internationale modernistische beweging maar het was ook typisch Nederlands, zowel in de beeldtaal als in de maatschappelijke ambities. Overheidsbedrijven als de PTT, de spoorwegen en de belastingdienst waren een belangrijke opdrachtgever voor ontwerpers, en droegen daarmee eensgezind de naoorlogse Hollandse waarden van anti-traditie, openheid, tolerantie en democratie uit. Van postzegels tot Deltawerken, overal drukte de overheid haar stempel op openbaar design.

Studentenhuis Weesperstraat Amsterdam 1959-1966. Herman Herzberger, Tjakko Hazewinkel en Henk Dicke. Beeld: Herman Hertzberger

Studentenhuis Weesperstraat Amsterdam 1959-1966. Herman Herzberger, Tjakko Hazewinkel en Henk Dicke. Beeld: Herman Hertzberger

In de loop van de jaren negentig kreeg dit typisch Nederlandse modernisme echter een negatieve reputatie. Dertig jaar later is bijna alles van deze stijl afgebroken, opgeruimd, vergeten of in depots opgeslagen. Maar het is tijd voor een kritische herwaardering van het Nederlands modernisme van 1963 tot 1989. In het licht van het wereldberoemde maar maatschappelijk betekenisloze Dutch Design zijn de ontwerpen uit deze periode nu weer visueel verfrissend en de sociale ambities weer relevant.

Zwarte Madonna Den Haag door Carel Weeber uit 1985. In 2007 is het gebouw gesloopt

 

De tentoonstelling ‘Modern Nederland 1963-1989 – De vormgeving van een gidsland’ te zien van 23 maart tot en met 18 augustus geeft een levendig beeld van design, architectuur en kunst uit deze periode. Met ontwerpen en kunstwerken van onder anderen Gijs Bakker, Joost Baljeu, Wim Crouwel, Ad Dekkers, Herman Hertzberger, Kho Liang Ie, Emmy van Leersum, Aldo van den Nieuwelaar, Bruno Ninaber van Eyben, Jan Slothouber & William Graatsma, André Volten en Carel Weeber voor onder andere de PTT, DSM en Rijkswaterstaat. Meer informatie

Lees meer:

 

Reageer op dit artikel