nieuws

Jane Drew en Ada Louise Huxtable 2019-prijzen uitgereikt

Architectuur

Jane Drew en Ada Louise Huxtable 2019-prijzen uitgereikt
L-R; Elizabeth Diller. Beeld: Georgie Wood en Hélène Binet. Beeld: Maria Grazia Cantoni

De Amerikaanse architect Elizabeth Diller is onderscheiden met de Jane Drew Prize 2019. De Zwitsers/Franse Fotograaf Hélène Binet kreeg de 2019 Ada Louise Huxtable Prize.

Elizabeth Diller oprichter/partner van Scofidio + Renfro is de winnaar van de Jane Drew Prize 2019. De prijs wordt uitgereikt aan een ontwerper die heeft bijgedragen aan de erkenning van vrouwen in de architectuur. 

Diller Scofidio + Renfro (DS + R) werd opgericht in 1981 en richt zich op culturele en civiele projecten, waarbij de veranderende rol van instellingen en de toekomst van steden worden aangepakt. De studio is gevestigd in New York en telt meer dan 100 architecten, ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers, nu geleid door vier partners: Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio, Charles Renfro en Benjamin Gilmartin. In 1999 ontving Diller de MacArthur Foundation ‘Genius’ Grant, de eerste gegeven op het gebied van architectuur. Ze is professor in de architectuur aan de universiteit van Princeton en gastprofessor aan de Bartlett School of Architecture. Ze leidde de Grand Jury voor de 2018 RIBA International Prize. In 2018 werd ze voor de tweede keer genoemd in de lijst met meest invloedrijke mensen van het jaar in Time Magazine.

High-Line Park New York

Een van de projecten van het Amerikaanse bureau is de High Line in New York (2014), een samenwerking met Jaes corner Field Operations en Piet Oudolf.  De verhoogde spoorlijn die zich uitstrekt van het Meatpacking District tot de Hudson Rail Yards in Manhattan, New York, vormt een precedent voor vergelijkbare stedelijke gebieden.

Entree. Concept-Design-Centre-for-Music.-Courtesy-of-Diller-Scofidio-and-Renfro.jpg

Diller, Scofidio + Renfro is eveneens betrokken bij het ontwerp voor het nieuwe Centre for Music in Londen. Bekijk hier de beelden.

Ada Louise Huxtable-prijs 2019 naar Hélène Binet

De Ada Louise Huxtable-prijs 2019 wordt uitgereikt aan personen die betrokken zijn bij architectuur en die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan architectuur en de gebouwde omgeving. Dit jaar gaat de prijs naar de Zwitsers-Franse fotograaf Hélène Binet.

Zaha Hadid – Glasgow Riverside Museum of Transport – Beeld: Hélène Binet

Binet is, zo schrijft het juryrapport is het best bekend voor haar levensechte zwart-witfoto’s – en ook vooral voor het werken met Daniel Libeskind, Peter Zumthor en Zaha Hadid. Ze heeft meer dan een dozijn boeken over haar eigen werk en over het werk van onder andere Le Corbusier, Alvar Aalto en Sigurd Lewerentz gepubliceerd. In 2007 ontving ze een Honorary Fellowship van het Royal Institute of British Architects (RIBA). Ze gaf lezingen aan verschillende instellingen, waaronder de Graduate School of Design, de universiteit van Harvard en de Architectural Association in Londen. Haar werk is sinds 1989 internationaal tentoongesteld en wordt gehouden in de collectie van het Museum of Modern Art (MoMA), New York. Recentelijk werd ze in 2015 vereerd met de Excellence in Photography Award van het Julius Shulman Institute.

Peter Zumthor Kolumba Diocesan Museum, Keulen, Duitsland, Courtesy of Ammann-Gallery. Beeld: Beeld: Hélène Binet

Binet’s werk ‘verkent de relatie tussen licht en ruimte. Ze is een voorstander van analoge fotografie en werkt uitsluitend met film, waarbij ze de beperkingen van het medium en het onvermogen van nabewerking na de productie viert. Haar zorgvuldig overwogen details – of fragmenten – van gebouwen worden vaak toegeschreven als emotioneel en met een diep gevoel van materialiteit dat ruimte doordrenkt met mogelijkheid en verbeeldingskracht.’

Sverre Fehn, Hamar Bispegard Museum Norway. Beeld: Hélène Binet

Women in Architecture Awards

De Women in Architecture Awards, in samenwerking met The Architectural Review en The Architects ‘Journal, willen de verandering in het architectenberoep inspireren door een het werk van vrouwelijke architecten uit de hele wereld te eren en rolmodellen voor jonge vrouwen in de praktijk promoten.

Jane Drew Prize

Als gedreven pleitbezorger voor vrouwen in een door mannen gedomineerd beroep studeerde Jane Drew in 1929 af van de Architectural Association in een beroep dat op zijn best niet aantrekkelijk was voor vrouwen. Ze begon haar eigen praktijk na de Tweede Wereldoorlog en haar werk speelde een belangrijke rol bij de introductie van de moderne beweging in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan Denise Scott Brown.  Zij vecht (nog steeds) om erkenning los van Venturi.  Eerdere winnaars waren Odile Decq, de oprichters van Grafton Architects Yvonne Farrell en Shelley McNamara, Zaha Hadid, Kathryn Findlay van Ushida Findlay en Eva Jiřičná.

Madelon Vriesendorp kreeg de Ada Louise Huxtable Prize in 2018. Tijdens de ontvangst van de Award maakte zij een statement voor vrouwen die uit het ‘script’ worden geschreven, verdedigde zij haar nalatenschap en #MeToo.

Ada Louise Huxtable Prize

Ada Louise Huxtable maakte geschiedenis door de eerste fulltime architectuurcriticus te zijn bij een Amerikaanse krant toen ze lid werd van de New York Times en ontving later de eerste Pulitzer Prize for Criticism in 1970. Beeldhouwer Rachel Whiteread ontving de prijs in 2017 voor het materialiseren van onze paranormale reactie op de ruimte, het verkennen van het universele in het bijzonder. Voormalig Serpentine Galleries-regisseur Julia Peyton-Jones en opdrachtgever en architect/eigenaar Jane Priestman ontvingen de onderscheiding, respectievelijk in 2016 en 2015. 

Meer over New York

 

Foto's

Reageer op dit artikel