nieuws

Patch22 wint Gouden Piramide 2018

Architectuur

Patch22 wint Gouden Piramide 2018
Beeld: Luuk-Kramer

Woon-werkgebouw Patch22 van Lemniskade Projecten is de winnaar van de Gouden Piramide 2018. De trofee werd in ontvangst genomen door de twee partners van Lemniskade: architect Tom Frantzen en bouwmanager Claus Oussoren. De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling.

Met Patch22 bewijzen Frantzen en Oussoren dat een hogere graad van duurzaamheid mogelijk is dan traditionele marktpartijen vaak veronderstellen. Het gebouw is niet alleen duurzaam in zijn materiaalgebruik en installaties, het is ook optimaal flexibel. Woningen kunnen zonder aanpassingen aan het casco worden samengevoegd of gesplitst, of omgebouwd naar bedrijfsruimten. Volgende bewoners kunnen een appartement geheel opnieuw indelen, bijvoorbeeld door de entree, de keuken en het sanitair te verplaatsen. Patch22 is het eerste project van Lemniskade.

Beeld: Luuk Kramer

Het jury-oordeel

De jury is onder de indruk van de inventiviteit en het geduld waarmee Frantzen en Oussoren afrekenden met alle belemmeringen die ze ondervonden bij de realisatie van hun ideaal – technisch, juridisch en financieel. De opdrachtgevers bleven trouw aan hun ideeën en wisten ze tot het uiterste door te voeren. Dat was mede mogelijk doordat Frantzen de rollen van risicodragend ontwikkelaar en architect combineerde. Rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade: “Het project van Lemniskade geeft kracht en geeft energie. Het geeft hoop voor de toekomst. Zeker nu de bouw zich weer opmaakt voor hoge productiecijfers, is aandacht voor deze bevlogen en vasthoudende invulling van het opdrachtgeverschap hard nodig.”

Nominaties

Behalve Patch 22 zijn de genomineerden voor de Gouden Piramide 2018:

Nom Gouden Piramide 2018 Landgoed Valkenberg Beeld Kim Zwarts

de familie Schutte met Landgoed Valkenberg door Ard de Vries. Beeld: Kim Zwarts

WVO Zorg met Woonzorgcentrum Scheldehof Vlissingen door Atelier PRO. Beeld: Kenniscentrum 60Plus

NLse Provincie der Paters Jezuïeten met Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen. Het ontwerp van het Poortgebouw is van diederendirrix, van de verbouwde drukkerij van EVA architecten, tuin en park zijn door Kees Tolk ontworpen. Beeld: Arthur Bagen

Ligne gebouw, foto: Hugo de Jong

Gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool en Jongen Projectontwikkeling met Ligne in Sittard. Ontwerp: Jeanne Dekkers, Rapp+Rapp, Jonathan Penne Architecten, Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, Coenen Sattele Architecten, deMunnik-deJong-Steinhauser architecten, Bureau de Munck, Trans Form Architecten

De beste inzendingen van de Gouden Piramide 2018 worden uitvoerig beschreven in het 160 pagina’s tellende boek ‘Stofgoud’, kosteloos te verkrijgen via de website van de Gouden Piramide.

Meer lezen:

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel