nieuws

Hundertwassergebouw in Zoeterwoude

Architectuur

Hundertwassergebouw in Zoeterwoude
Hundertwasser dagbestedingscentrum ‘Ehren-Stätte der Natur’ in Zoeterwoude

Voor een nieuw dagbestedingscentrum op Swetterhage Zoeterwoude, een woon-en werkgemeenschap waar 320 mensen met een verstandelijke beperking wonen, werken en recreëren is door Gemiva-SVG Groep gekozen voor een gebouw in de stijl van Friedensreich Hundertwasser. Zijn kleurrijke, mens- en milieuvriendelijke gebouwen hebben een positieve uitwerking op de bewoners en medewerkers. Het Duitse Springmann Architektur van de Hundertwasser-stichting in Wenen beheert de regie en realisatie van het gebouw.

Hundertwasser staat wereldwijd bekend om zijn bijzondere, sprookjesachtige gebouwen. De natuur speelde voor Hundertwasser een belangrijke rol en de mens stond centraal. Zo kenmerken zijn gebouwen zich door organische vormen, het gebruik van veel keramiek in harde kleuren, dansen de ramen in de gevel en heeft ieder gebouw  een daktuin. Er groeien zelfs bomen uit de gevel.

Onlangs is door Omroep West de 25-minuten durende documentaire ‘Hundertwasser in het Groene Hart’ uitgezonden

Struiken en bomen

Ook in en rondom het gebouw komen veel struiken en bomen in een park met een kinderboerderij en sluit aan op het Groene Hart. Er komen faciliteiten voor rondleidingen, vergaderzalen, een winkeltje met zelfgemaakte artikelen en koffie en thee, ingeschonken door de bewoners.

Kenmerkend voor de natuur- en mensgerichte architectuur van Friedensreich Hundertwasser (1928-2000, geboren als Friedrich Stowasser) zijn onder andere de organische vormen in plaats van rasters. Hundertwasser besteed de geometrische rechte lijn, die in de natuur niet voorkomt. Hij gebruikte veel keramiek in harde kleuren. Voor maakt een toren(tje) met daarbovenop een ui-vorm, deel uit van zijn ontwerpen. Een ander kenmerk zijn de bomen uit de gevel en het groene beboste dak. Vanuit zijn filosfie was een huis de ‘derde huid’ van de mens.

Hundertwassergebouw ‘Ehren-Stätte der Natur’ in Zoeterwoude

Bij het realiseren en het ontwerpen van zijn gebouwen schakelde Hundertwasser altijd architecten in, met name twee : Peter Pelikan en Heinz Springmann, beiden afkomstig uit Duitsland. De laatste, Heinz Springmann (Springmann architektur, Esslingen am Neckar), werkt voor ons het dagbestedingsgebouw uit. Hij heeft intensief met Hundertwasser zelf samengewerkt en sinds het overlijden van Hundertwasser een 7-tal gebouwen gerealiseerd. Allemaal op basis van originele ideeën van Hundertwasser. Zo ook ons gebouw.

In Valkenburg staat nog een gebouw van Hundertwasser ‘De Regenboogspiraal’ in Valkenburg. Het gebouw dat Gemiva-SVG laat bouwen wordt een van de laatste gebouwen van de architect.

Reageer op dit artikel