nieuws

OMA’s voorstel voor Southbank Beulah competitie

Architectuur

David Gianotten heeft het ontwerp van OMA’s inzending voor de ontwerpcompetitie Southbank Beulah onthuld. Met een hoogte van 345 meter en een totaal oppervlak van 255.000 m2 wordt de voorgestelde toren het grootste gebouw dat OMA na het CCTV in Beijing ontwierp.

Melbourne is een van de meest uitgestrekte steden ter wereld, het beslaat driemaal de oppervlakte van Londen met slechts een derde van de bevolking die niet in de stad wonen. De Southbank heeft de grootste behoefte heeft aan een stimulans. Op dit moment is het gebied een desolaat hoogbouwlandschap dat wacht op de volgende vastgoedtransactie. OMA’s voorstel voor de competitie ‘Southbank Beulah’ moet het openbare leven in het centrum van Melbourne bevorderen. Het bureau ziet de toren als een ‘stedelijk experiment, een levend laboratorium, een levendige verticale stad’.

Het ontwerp van OMA stelt een toren voor waarin 24/7 activiteiten mogelijk dzijn oor een driedelige onderverdeling: cultuur, commercie en zijn door culturele, commerciële, educatieve en sociale programma-elementen die samengaan met detail en horeca. Grote express roltrappen, liften, trappen en openbare ruimtes zorgen voor beweging in de toren.

De basis van de toren volgt de omtrek van de locatie en loopt dan terug naar een platform op 100 meter boven de stad. In dit volume worden verschillende programma’s strategisch verdeeld om dynamische verticale bewegingen te creëren. Ze onderscheiden zich zowel van binnen als van buiten door gevelelementen van dichroïsch, gepolariseerd en doorzichtig gekleurd gelaagd glas van metaalgaas. Open bogen op straatniveau, geïnspireerd op de Italiaanse arcades van Melbourne, nodigen het publiek uit om de beschutte uitbreiding van zowel het straatleven rondom het gebouw, als van Melbourne te ontdekken. In de basis komt onder andere het BMW Experience Centre.

Onderverdeling

De toren is verdeeld in drie secties: kantoor, hotel en residentieel. Het kantoorgebouw bevindt zich recht boven de basis en heeft eigen toegangsliften. De flexibele vloerplaten bieden een groots uitzicht op Southbank en City Road en omvatten groene gebieden op de hoeken van elke verdieping met uitzicht op de oost- en westkant. Het hotelblok bestaat uit 17 verdiepingen, waaronder twee voorzieningen aan de boven- en onderkant van het blok. Het woongedeelte van de toren is bewust aan de bovenkant gesitueerd om te profiteren van het uitzicht en het daglicht. De zachte draai aan de bovenkant van de wooncomponent geeft de toren niet alleen een iconisch en elegant silhouet, maar verbetert ook de kwaliteit van de woningen met uitzicht op Port Philip Bay en de Royal Botanic Gardens.

De uitkomst van de competitie wordt verwacht in de komende weken.

Projectgegevens

Opdrachtgever ontwerpcompetition: Beulah International
Locatie: Melbourne
Programma: Kantoren, Hotel, Woningbouw, Retail
Vloeroppervlak: 255.000 m2
Hoogte: 345 m
Ontwerp:
Partner: OMA, David Gianotten
Directie: Paul Jones
Projectarchitect: Roza Matveeva
Ontwerpteam: Samuel Biroscak, Jack Davies, Roman Kekel, Andrew Keung, Davide Masserini, Justin Ng, Xiaotang Tang, Elizabeth White
Uitvoerend architect, lokaal: Conrad Gargett
Engineering: ARUPFotograaf locatie: TomRoss.xyz
Fotografie model: Frans Parthesius
Calculatie: Ride Levett Bucknall
Visualisaties: MR.P
Traffic engineer: AECOM

Resultaten voor OMA

Foto's

Reageer op dit artikel