nieuws

Maak kennis met de jury van de ARC17 Architectuur Award

Architectuur

De ARC17 Architectuur Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur. Doel van de prijs is duurzaamheid te promoten als integraal onderdeel van het ontwerp. Gezocht wordt naar projecten die innovatief zijn op de terreinen van energie, materialen en techniek, die nieuwe normen zetten voor commercieel vastgoed, woningbouw en publieke voorzieningen en/of die stedelijke en / of ecologische problemen oplossen.

Maak kennis met de jury van de ARC17 Architectuur Award

Duurzaamheid in de architectuur is een hot issue. Doordat geen goede definities bestaan van wat duurzaam is, is het woord uitgehold. Certificering (LEED, BREEAM, GPR en GREENCALC+) probeert daar een antwoord op te geven door duurzaamheid objectief te meten. Opdrachtgevers en beleggers vragen om certificering terwijl sommige architecten dit zien als een bedreiging van de architectuur.
Bij certificering wordt voorbijgegaan aan andere belangrijke aspecten van duurzaamheid. Juist de esthetiek- een ‘onmeetbaar’ gegeven en bij uitstek het terrein van de architect – is bepalend voor de waardering van gebouwen en daarmee voor de wens ze langer te behouden. Een brede visie op duurzaamheid in de toekomst vormt het onderscheidende vermogen van een architect. Werkelijk duurzame gebouwen hebben de creativiteit en innovatieve kracht van architectuur nodig. Het criterium voor de ARC17 Architectuur Award is dus simpel: het mooiste architectonische gebouw met de hoogste graad van duurzaamheid.

De jury van ARC17 Architectuur Award bestaat uit: Nanne de Ru, Powerhouse, voorzitter. Donna van Milligen Bielke, DMVB. Césare Peeren, Superuse Studios. Bas van Dam, Being Development en Harm Tilman, de Architect – secretaris.

Nanne_De_Ru juryvoorzitter ARC17 Architectuur Award

Nanne de Ru,  (voorzitter) eigenaar en architect Powerhouse Company
Nanne de Ru (1976, Nederland) is de oprichter van architectenbureau Powerhouse Company, dat hij leidt met partners Paul Stavert, Stefan Prins en Stijn Kemper. Sinds de opening in 2005 is het bureau uitgegroeid tot een internationaal ontwerpbureau met vestigingen in Rotterdam, München en Beijing (China). Het werk van Powerhouse Company kan rekenen op internationale waardering en is onder andere bekroond met de NAi/AM Award en de Dutch Design Award.
Nanne schreef diverse publicaties in samenwerking met andere auteurs, waaronder SHIFTS en China’s Turn. Hij heeft lesgegeven aan verschillende ontwerpopleidingen, waaronder de Koninklijke Academie in Kopenhagen, de Design Academy in Eindhoven en de TU Delft. Van 2013 tot 2016 was hij directeur van het Berlage instituut, het post graduate-programma van de TU Delft. In 2011 ontving Nanne de Rotterdam Maaskantprijs voor jonge architecten.

 

Bas-van-Dam ARC17 architectuur award

Bas van Dam

Bas van Dam, mede-oprichter Being Development
Bas van Dam is mede-oprichter van Being Development, een vernieuwende projectontwikkelaar uit Amsterdam. Na zijn studie Economie heeft Bas ervaring opgedaan in uiteenlopende vakgebieden (horeca, mode, jachtbouw) en heeft in Amerika ‘het klappen van de zweep’ geleerd op vastgoed gebied. Passie voor architectuur, design en innovatie in combinatie met een marktgerichte benadering brengt hij met veel enthousiasme samen in de projecten van Being. Projecten die Being momenteel ontwikkeld zijn onder andere het door OMA/Rem Koolhaas ontworpen nhow Amsterdam RAI hotel en de door Powerhouse Company ontworpen Baan Tower.

Jury ARC17 Architectuur AwardDonna-van-Milligen-Bielke-kleiner-680x792

Donna van Milligen Bielke, architect Studio Donna van Milligen Bielke
Donna van Milligen Bielke (1983, Amsterdam) werkt als zelfstandig architect in Amsterdam (Studio Donna van Milligen Bielke – www.dvmb.nl). Ze heeft een fascinatie voor het herdefiniëren en positioneren van grenzen. Daarbij opereert ze op de grens van architectuur en stedenbouw en beweegt zich tussen verschillende schaalniveaus, van het architectonisch interieur tot het stedelijk weefsel. In 2014 won ze de Prix de Rome architectuur met een plan voor het ordenen van de publieke ruimte van Rotterdam.

ARC17 Architectuur jury Cesare-Peeren

Césare Peeren, architect, pioneer sustainable solutions superuse studio Césare Peeren
Césare Peeren (1968) studeerde in 1996 al af op een project dat alle huidige duurzaamheidsthema’s in zich verenigde; de verbouwing, met gebruik van restmaterialen, van een voormalige kolencentrale tot een woon/werkgebouw voor een community van 600 mensen. Het complex bood ruimte aan stadslandbouw en was geheel passief geventileerd en verwarmd. Circulair, hergebruik en zero energy in een tijd dat de meeste architecten iconen bouwden….
Na bijna 20 jaar zich hard te hebben gemaakt voor hergebruik en flows in architectuur met het door hem en Jan Jongert opgerichte bedrijf Superuse-Studios heeft Césare besloten zich volledig toe te leggen op het ontwerpen van extreem duurzame architectuur volgens de door hem ontwikkelde filosofie.

def_Blog_Harm_Tilman_vierka.jpg

Harm Tilman (secretaris), hoofdredacteur de Architect
Harm Tilman (1954) is sinds 2002 hoofdredacteur van de Architect, een onafhankelijk en opiniërend vakblad en platform op het gebied van architectuur, stedenbouw, techniek en interieur waarin het ontwerp centraal staat. Tijdschrift, website en events informeren en inspireren ruimtelijke ontwerpers en plaatsen hun werkzaamheden in een bredere maatschappelijke en culturele context. Daarvoor was hij coördinator aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam. Tilman studeerde in 1984 af aan de TU Delft, was na zijn studie werkzaam als stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker, gaf lezingen en begeleidde projecten op uiteenlopende onderwijsinstellingen in binnen en buitenland. Tevens is hij auteur van tal van publicaties op het gebied van moderne architectuur en ruimtelijke ordening. Harm interesseert zich voor de vraag hoe de relevantie en het verdienmodel van de architectuur zijn te verbeteren en een nieuwe generatie architectuur gaat ontstaan. Hij richt zich op onderwerpen als transformatie en duurzaamheid, maar ook woonproducten, het circulaire bouwen, gezondheidsarchitectuur en industrialisatie.  Over deze onderwerpen blogt hij iedere maandag en verschijnen maandelijks artikelen van zijn hand.

De ARC17 Architectuur Award is een initatief van GIRA en de Architect

Bekijk de inzendingen

Reageer op dit artikel