nieuws

Uitslag NRP Gulden Feniks 2017

Architectuur

A’DAM Toren in Amsterdam (Transformatie), Tandheelkunde Radboud Universiteit te Nijmegen (Renovatie) en Nijmegen Omarmt de Waal (Gebiedstransformatie) zijn de winnaars van de NRP Gulden Feniks 2017. Ru Paré werd unaniem als winnaar gekozen in de extra prijscategorie Low Budget, High Impact.

Uitslag NRP Gulden Feniks 2017

Nijmegen Omarmt de Waal is de absolute winnaar in de categorie Gebiedstransformatie. “De maatschappelijke impact van Nijmegen omarmt de Waal is enorm. Het is een fantastisch voorbeeld van hoe je klimaatproblematiek kunt aanwenden voor stadsvernieuwing. Nijmegen heeft de Waal weer in haar hart gesloten”, stelt de jury. De andere genomineerde in deze categorie was het CHV Terrein (Veghel).

Adam_Toren wint NRP Gulden Feniks Transformatie

A’dam Toren

Transformatie

In de categorie Transformatie is de A’DAM Toren de uitgesproken winnaar. De voormalige Shell-toren in Amsterdam-Noord is  getransformeerd tot toegankelijk en dynamisch icoon van Amsterdam. “Een stralend baken aan het IJ”, vindt de jury. De jury vindt ook unaniem dat de transformatie van de voormalige Shell-toren een aansprekend voorbeeld is van hoe je met doortastende initiatieven meerwaarde kunt geven aan een bestaand gebouw met uitstraling op de omgeving. Het ontwerp is van: Lingotto, Sander Groet, Duncan Stutterheim, Hans Brouwer) Claus en Van Wageningen architecten (ontwerpend) en OZ (uitwerkend).  B.Amsterdam door NEXT Architect, W Hotel Bank, Amsterdam door Office Winhov en Lumière Cinema, Maastricht door JHK Architecten i.s.m. Verlaan & Bouwstra architecten waren de overige genomineerde projecten voor Transformatie.

Tandheelkunde Radboud Universiteit Nijmegen

Tandheelkunde Radboud Universiteit Nijmegen

Renovatie

De renovatie van het Tandheelkundegebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen door Jeroen Simons van Inbo, Odette Ex van Ex Interiors (Interieur en meubilair) i.s.m. Wiegerinck is verkozen tot beste renovatieproject. “De renovatie van Tandheelkunde is buitengewoon knap en straalt echt vakmanschap uit. De brutalistische betonarchitectuur heeft een nieuwe kwaliteit gekregen. Bovendien toont de renovatie in alle aspecten dat de opdrachtgever en architect elkaar met hun lef en visie begrip prachtig hebben aangevuld.” De andere genomineerde projecten voor Renovatie: Flat met Toekomst, Utrecht, Alliantie HQ in Hilversum en de renovatie van Het Breed (Amsterdam).

Ru-Pare NRP Gulden Feniks 2017

Ru Paré, beeld Marc Faasse

Low Budget High Impact    

De jury, dit jaar voor het laatst onder leiding van Karin Laglas,selecteerde Ru Paré Community in Amsterdam als winnaar van de extra prijs Low Budget, High Impact.  “Als je maar heel weinig middelen hebt, kom je misschien wel tot betere resultaten”, zo stelt de jury. “De Ru Paré Community is hiervan een klinkend voorbeeld. Alle architecten zouden een voorbeeld mogen nemen aan wat BETA office for Architecture hier tot stand heeft gebracht”, betoogt de jury.

NRP Gulden Feniks prijzen

NRP reikt ieder jaar de NRP Gulden Feniks prijzen uit aan de beste en meest innovatie renovatie- en (gebieds)transformatieprojecten van Nederland. Ieder jaar worden de inzendingen geanalyseerd en trends in de renovatie- en transformatiesector waargenomen. Zo viel op dat veel corporaties nu echt stappen zetten bij het grondig verduurzamen van hun gestapelde bezit. Experiment wordt niet geschuwd en bewoners kunnen tijdens de renovaties vrijwel altijd in hun woning blijven. Dat energetisch renoveren van portieketageflats niet ten koste hoeft te gaan van de oorspronkelijke kwaliteit maar deze juist kan terugbrengen is misschien wel de grootste winst die de inzendingen tonen.

Energetisch renoveren is ondertussen de norm, de uitdaging ligt nu bij het ontwikkelen van renovatieconcepten die in de breedte toepasbaar zijn en echt kunnen worden opgeschaald bij de noodzakelijke verduurzaming van de bestaande woningbouw.

Lees ook:

Reageer op dit artikel